Belföld

Hende szakít a polgári körökkel

Orbán Viktor jóváhagyásával kap új feladatot a fideszes politikus, ő lesz a honvédelmi politikai munkacsoport elnöke - írja a Népszabadság.

A polgári körök koordinálása helyett a Fidesz honvédelmi politikai munkacsoportjának elnöke lesz Hende Csaba – értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy Orbán Viktor június 25-én egyezett meg erről a volt MDF-es politikussal, aki új posztja mellett megmarad a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint parlamenti jegyző.

A lap forrásai úgy nyilatkoztak, hogy Hende nem kegyvesztett lett, csupán érdeklődése homlokterébe a honvédelmi és az igazságügyi kérdések kerülnek.

A polgári körök felelőse helyette Bíró Ildikó parlamenti képviselő lesz, akit Orbán Viktor kért fel, hogy a fideszes struktúraváltás során megalakuló „civil igazgatóságot” vezesse.

Mozgalom pártok felett

A fideszes statisztikák szerint 11 300 polgári kör regisztráltatta magát országszerte, miután a Fidesz számára vesztes 2002-es választások után a budai Várban Orbán Viktor életre hívta az úgymond pártok fölött álló mozgalmat, hivatkozva arra, hogy „a haza soha nem lehet ellenzékben”.

A Fidesz elnöke a polgári körök vásárosnaményi-gergelyugornyai fórumán meghatározta azt is, mi lesz a polgári körök fő feladata: a „rendelkezésre állás”, vagyis, ha választás van, a polgári oldalon a pártok szolgálatába állnak, míg aláírás-gyűjtési akció vagy népszavazási kezdeményezés esetén a nemzet érdekében tevékenykednek.

Lapunk megkereste az ügyben Hende Csabát, ám a politikus nem kívánta kommentálni a híreket, így a honvédelmi politikai munkacsoportról sem mondott bővebbet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik