Belföld

Szigorúbban ellenőrzik a légi forgalmat

Szigorodnak a légi közlekedéssel kapcsolatos ellenőrzések - mondta Horváth Zsolt Csaba, a júliustól működő Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

Az elmúlt hét év alatt megnégyszereződött a légi forgalomban résztvevő utasok száma, az idén már a 8 milliót is túllépi. Naponta 1000-1200 repülőgép száll le és fel a magyarországi repülőterekről és 20 ezer gép halad át a magyar légtéren. Mindez a biztonsági előírások pontosabb betartását is megköveteli; ezt hivatott megkövetelni, ellenőrizni a Polgári Légiközlekedési Hatóságból átalakult új szervezet – közölte Horváth Zsolt Csaba.

A hatóság első hónapos tevékenysége alatt 60 repülőtéri ellenőrzést végzett. Ennek kapcsán számos szabálytalanságot tártak fel és volt eset a repülési engedély visszavonására is – mondta az elnök.

Az új szervezet jogelődje munkájának eredményeként a Ferihegyi repülőtér biztonsága kapcsán korábban a nemzetközi ellenőrök által kifogásolt hiányosságokat pótolták. E feladat 2,5 milliárd forintba került és szeptembertől már ismét megfelel a szigorított repülőtéri biztonsági zóna feltételeinek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Ferihegyről induló, más reptereken átszálló utasoknak és csomagjuknak nem kell majd újabb biztonsági ellenőrzésen átesni, elkerülhetik az ezzel járó sorban állásokat, várakozásokat – hívta fel a figyelmet az elnök.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság fontos feladata a légi közlekedéssel kapcsolatos jogszabályok harmonizálása az EU előírásával kapcsolatban. Ezek közé tartozik egyebek mellett a volt Szovjetunióban és utódállamaiban gyártott gépek repülési engedélyezéséhez a technikai paraméterek egyeztetése, e gépek szabványai ugyanis eltérnek a korszerűsített előírásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik