Belföld

Most konzultálna a Fidesz

A Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a népszavazás költségeinek csökkentéséről. Az ellenzéki párt egymilliárd forinttal tenné olcsóbbá a választásokat.

A Fidesz elnöksége keddi ülésén döntött úgy, ötpárti konzultációt kezdeményez a párt szakértői által készített, korábban már ismertetett javaslatokról, amelyek célja, hogy minden országos választás, így a népszavazás állami lebonyolítási költségei is egymilliárd forinttal csökkenthetők legyenek.

Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója azt mondta, a Fidesz értesíti a parlamenti pártok frakcióvezetőit a konzultációról, amelyet szeretnének a lehető legrövidebb időn belül megtartani, hogy augusztus végén, szeptember elején már a bizottságok tárgyalhassanak a javaslatokról, és a parlament minél hamarabb dönthessen róluk.

Felidézte, hogy a Fidesz korábban kidolgozott egy költségcsökkentő javaslatcsomagot, amelyre azonban a kormánypártok nem reagáltak, és ezért is döntött úgy az elnökség, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a kérdéskörről. Minden egyes országos választás állami, igazgatási és lebonyolítási költségeit legalább 1 milliárd forinttal lehet választásonként csökkenteni, amennyiben a párt által kidolgozott javaslatokat a többi párt elfogadja – mondta el az operatív igazgató.


Optimalizálnák a kiadásokat


„Szeretnénk, ha a lehető legrövidebb időn belül, augusztus végén, szeptember elején bizottsági szakaszba kerülnének a javaslatok, és arról a parlamentben mihamarabb kifejthetné mindenki szakmai – nem politikai – álláspontját” – hangsúlyozta a politikus.

Nyitrai Zsolt ezután röviden összefoglalta a javaslatcsomag főbb pontjait. Elmondta, a választási költségek legnagyobb hányadát a választási logisztika, a nyomdai és a választási informatika területén jelentkező kiadások teszik ki.

A Fidesz szerint optimalizálni kell a választási informatika kiadásait, el kell hagyni a boríték használatát, ingyenessé kell tenni az általános, nem politikai jellegű választási hirdetmények közzétételét, valamint el kell érni, hogy az OVB választott tagjainak ne járjon tiszteletdíj.

Halogat a kormány?

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kijelentette: a kormány halogató politikát folytat, s úgy tűnik, retteg a népszavazástól: nem kívánja megadni az esélyt az embereknek, hogy élhessenek alkotmányos jogaikkal és a mindennapjaikat érintő kérdésekben elmondhassák véleményüket.

Mint azt a politikus elmondta, a Fidesz elnöksége mélységesen elítéli, hogy az MSZP a saját politikai szempontjai érvényesítése érdekében lejáratja ezt az alkotmányos intézményt, és elvenné az emberektől a jogot, hogy saját életüket érintő kérdésekben álláspontot fogalmazhassanak meg.


Elgondolkoznának

Amennyiben a Fidesz által kezdeményezett népszavazáson az emberek nem úgy foglalnak állást, ahogyan a Fidesz, akkor a pártnak el kell gondolkoznia arról, helyes álláspontot foglalt-e el ebben az ügyben – mondta Varga Mihály.


Arra a kérdésre, hogy egy esetleges előrehozott választás miként következik egy sikeres népszavazásból, Varga Mihály úgy válaszolt: 2004-ben senki nem gondolta, az európai parlamenti választás hatására Medgyessy Péternek távoznia kell, így miért ne feltételezhetnék azt, hogy a népszavazás, ami ráadásul hazai össztársadalmi kérdéseket érint, hatással lesz a kormányzati munkára.


Az SZDSZ partner lesz…


Ha a Fidesz kezdeményezése nem pusztán kampányfogás, az SZDSZ kész részt venni az egyeztetéseken – tudatta a liberális párt. Horn Gábor emlékeztetett arra, hogy legutóbb az európai parlamenti választásokkor a Fidesz volt az a párt, amely megakadályozta a külföldiek elektronikus szavazásának bevezetését.


Az SZDSZ szerint a költségkímélés leghatékonyabb formája a liberálisok által már korábban kezdeményezett elektronikus szavazási rendszer folyamatos bevezetése lenne.


…az MSZP nem


Érdemi információk hiányában az MSZP nem tud érdemi döntést hozni az ötpárti egyeztetésről – közölte Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes. A választáskor a boríték elhagyása már csak egy lépésre van attól, hogy a választókat arra kötelezzék, hogy mutassák be kitöltött szavazólapjukat az urnába helyezés előtt.


„Sem a boríték elhagyásában, sem abban nem vagyunk partnerek, hogy az OVB tagjait megbüntessék (…) a közérdekű hirdetések anyagait is elő kell állítani, ezért nyomdaköltsége van, tehát álságos az a kezdeményezés hogy ezeket ingyen tegyék közzé” – fogalmaz közleményében az MSZP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik