Belföld

Borúsan látják a jövőt a V4-országokban

Az első félévben Lengyelországban és Magyarországon javult, míg Csehországban és Szlovákiában változatlan az ország gazdasági helyzetének értékelése a lakosság véleménye szerint. Nálunk a legszkeptikusabbak az emberek a javulást illetően – derül ki a Tárki legfrissebb felméréséből.

A Visegrádi Négyek országainak vizsgálatán alapuló felmérés szerint a magyarok körében továbbra is kiugróan magas az ország gazdasági helyzetét rossznak ítélők részaránya. A négy vizsgált ország között Magyarországon a legalacsonyabb azok aránya, akik szerint az ország jobb gazdasági helyzetbe fog kerülni jövőre – áll a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett Tárki-kutatásból.

Míg júniusban a lengyelek harmada, a szlovákok és a csehek negyede, addig a magyarok mindössze két százaléka érzi az ország gazdasági helyzetét jónak. A másik három ország lakosaihoz képest a magyarok körében kiugróan magasabb – közel kétszerese a többi országhoz képest – azok aránya, akik az ország gazdasági helyzetét rossznak ítélik meg. Ugyanakkor itthon valamelyest nőtt januárhoz képest a jó, illetve közepes gazdasági helyzetértékelést adók részesedése, és csökkent a rossz minősítést adóké.



Borúsan látják a jövőt a V4-országokban 1

Hogyan fog alakulni az ország gazdasági helyzete a következõ egy évben? (Forrás: Tárki)



A vizsgálatban szerepelő országok lakosai eltérő véleménnyel vannak a jövőről. 2007 júniusában a lengyel lakosok fele nem várt változást az ország gazdasági helyzetében, de akik mégis feltételeznek ilyet, azok között több a javulást, mint a romlást sejtők aránya. Az elmúlt fél évben a lengyelek körében az ország jövőjében bizakodók aránya tovább nőtt.

A szlovákok és a csehek közül legtöbben az országuk gazdasági helyzetének stagnálását prognosztizálják az elkövetkező egy évben. A négy vizsgált ország között Magyarországon a legalacsonyabb azok aránya, akik szerint az ország jobb gazdasági helyzetbe fog kerülni jövőre. Az is látható, hogy januárhoz képest kismértékben nőtt azok aránya, akik szerint javul vagy legalább nem változik az ország gazdasági helyzete a közeljövőben. Ezzel szemben csökkent a magyar lakosok körében azok száma, akik az ország helyzetének romlását prognosztizálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik