Belföld

Segít az OEP, ha nincs tartozás

Szeptember közepére rendeződhet az állami támogatástól megfosztott magán gyerekmentő-szolgálat helyzete. Persze, csak ha törlesztik a tízmilliós adótartozásukat. Ehhez a pénzügyminiszter segítségét is várja az alapítvány.

Segítséget ígért, de pénzt nem a Szemem Fénye Alapítvánnyal kapcsolatban Major Zoltán, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetője, miután találkozott az alapítvány elnökével.


Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, az OEP augusztus elsejétől felmondta a – főképp daganatos és leukémiás gyerekeket kontrollra szállító – magán mentőszolgálattal kötött finanszírozási szerződését, mert a cégnek kilencven napon túli adótarozása van.

Veresre várnak

Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány elnöke szerint ezt a tartozást a hamarosan, a személyi jövedelemadó egy százalékaiból befolyó pénzekből törlesztenék. Az ügy kapcsán a múlt héten gyermeküket már elvesztő anyák tüntettek az OEP előtt, az alapítvány öt mentőjéből pedig már csak egy működtetésére van pénz.



Segít az OEP, ha nincs tartozás 1

Segítenek a gyerekmentõn (Fotó: FN)



Az alapítvány vezetője kérdésünkre elmondta, azt reméli, hogy a pénzügyminiszter segít abban, hogy a magán mentőszolgálat mielőbb hozzájuthasson az adók egy százalékához. „Így kifizethetnénk adótartozásunkat és szeptember közepére rendeződhetne a helyzetünk” – közölte Gyura Barbara.

Segítenek

Úgy tudjuk, a társadalombiztosítónál „pozitívan állnak” egy ismételt szerződéskötéshez, ám Major Zoltán arról tájékoztatta az alapítvány vezetőjét, hogy addig semmit sem tudnak tenni, amíg a Szemem Fénye ki nem fizeti a tartozását.

Fellner Zsuzsa, az OEP sajtóosztályának vezetője lapunknak elmondta, ha az alapítvány bemutatja az igazolást a tartozásai törlesztéséről, akkor van arra lehetőség, hogy – az egészségügyi miniszter jóváhagyásával – új befogadási eljárás nélkül, vagy gyorsított eljárással újra szerződjön az OEP az alapítvánnyal.

A Szemem Fénye közel tizenötmilliós tartozása miatt az APEH már áprilisban lefoglalta – egyelőre csak papíron – az alapítvány mentőautóit és májusig adott haladékot a tartozás végleges rendezésére. Bár a tartozást nem tudta rendezni a mentőszolgálat, az autókat még nem vették el, csupán az állami finanszírozást vonta meg tőlük a társadalombiztosító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik