Belföld

Idén már 900 indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz

Idén már több mint kilencszáz indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz, ez mintegy háromszázzal több, mint az előző év augusztusáig beérkezett indítványok száma.

Sereg András a testület sajtófőnöke elmondta, hogy öt évvel ezelőtt az egy év alatt benyújtott indítványok száma volt megközelítőleg ennyi. Az Ab azzal számol, hogy december végéig 1500-1600-ra emelkedik az indítványok száma. Az elmúlt három évben 1200 körüli volt az egy évben beérkezett indítványok száma. Sereg András hangsúlyozta: az ítélkezési szünet nem azt jelenti, hogy öt hétre bezárt volna az Ab, a főtitkárságon folyamatosan fogadják és elemzik az új indítványokat, minden alkotmánybírói törzskar ügyeletet tart.

A sajtófőnök elmondta: az elmúlt hetekben több újságcikk is foglalkozott az Alkotmánybíróság és az Országos Választási Bizottság hatásköreinek összevetésével, megjegyezve, hogy az alkotmánybírákkal ellentétben az OVB tagjai társadalmi munkában tevékenykednek.

Sereg András úgy fogalmazott: az Alkotmánybíróság nem “OVB kettő”. Mint mondta, az OVB választási szerv, amelynek hatáskörébe tartozik az országos népszavazásra és népi kezdeményezésre irányuló aláírásgyűjtő ívek hitelesítése is. Az Ab viszont az alkotmányvédelem legfőbb szerve, amelynek az OVB határozatai ellen benyújtott kifogások elbírálása mellett még több, alkotmányossági szempontból jelentős hatáskört állapít meg az alkotmány, illetve más jogszabály – mondta Sereg.

Hozzátette: így az Ab hatáskörébe tartozik az előzetes és az utólagos normakontroll, az alkotmányjogi panasz, a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség, továbbá a jogszabály nemzetközi szerződésbe ütközésének vizsgálata, a hatásköri összeütközések megszüntetése, az alkotmányértelmezés, a köztársasági elnökkel kapcsolatos felelősségi eljárás, valamint az önkormányzatokkal kapcsolatos egyes hatáskörök is. A népszavazási kérdésekkel kapcsolatos kifogások mindezek alapján csak a beérkezett indítványok töredékét jelentik – mondta Sereg András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik