Belföld

Az MDF vízummentességet követel

A kettős beszéd helyett az Egyesült Államoknak ki kellene mondania, hogy vízummentességet ad stratégiai szövetségesének, Magyarországnak - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, a Magyar Demokrata Fórum szóvivője.

Az MDF üdvözli az amerikai kongresszus és az elnök elkötelezettségét a nemzetközi terrorizmus elleni további harc iránt, ugyanakkor a párt reméli, hogy az Egyesült Államok továbbra is stratégiai szövetségesként kezeli Magyarországot.

Bízunk abban, hogy nem technikai, vagy más egyéb kérdésekre hivatkozik Washington akkor, amikor Magyarország vízummentességéről gondolkodik – mondta a szóvivő annak kapcsán, hogy az amerikai elnök pénteken aláírta azt a törvényt, amely a vízummentességi program kiterjesztésének lehetőségéről is rendelkezik.

“Ha mi stratégiai szövetségesként deklaráljuk egymást – az Egyesült Államok és Magyarország – akkor ez az alaptétele a stratégiai szövetségnek: tudjunk korlátozásmentesen eljutni egymás országába” – hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs, hozzátéve: a szövetségeseket egyformán kell kezelni, akár Nagy-Britanniáról, akár Magyarországról van szó.

Az MDF szerint a magyar kormány kiemelt feladata, hogy felhívja a kongresszus és a Bush-adminisztráció figyelmét arra, hogy Magyarország a legszorosabb szövetségesek egyike. Ha a kormány és a magyar pártok is rámutatnak erre, akkor elhárulhatnak az akadályok az elől, hogy az ország megkapja a vízummentességet – tette hozzá a szóvivő.

Magyarország tudja teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket a vízummentességi program előír, mindössze az amerikai kormányzat politikai akaratán múlik, hogy az ország csatlakozhat-e a programhoz – vélekedett Kerék-Bárczy Szabolcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik