Belföld

Lopják a kórházakat

Milliárdos kártérítési pereket és „irdatlan dokumentációt” hagyott hátra a megszűnő svábhegyi gyermekkórház, a Szabolcs utcai kórház és az OPNI a jogutód Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetre (EKI) – derül ki a Világgazdaságból.

Az EKI-nek mindeközben ügyelnie kell a belopakodókra: volt, aki fémet akart lopni a Szabolcs utcai kórházból, egyik éjjel pedig a svábhegyi gyermekkórház egyik leplombált épületébe akartak betörni. Az őrző-védő szolgálatnak kell harcolni az orvosokkal, mert vinnék az új munkahelyükre a kétes tulajdonú, drága eszközöket, a muzeális értékű festményeket.

Vannak eszközök, amelyeknek az eredetéről nincs semmiféle dokumentum, azok állami tulajdonba kerülnek. Ez a kuszaság, a számviteli törvény megsértése, a leltározási szabályok mellőzése is megerősíti az egészségügy reformjának szükségességét.

A lap kitér arra is, hogy a megszűnő intézmények jogutódjaként működő EKI szerződést kötött az egyik nagy ügyvédi irodával, hiszen ezres nagyságrendben maradtak hátra munkaügyi és milliárdos kártérítési perek, amelyeket nekik kell végigvinni. Megállapodtak egy adósságkezelő társasággal is, amelyikkel a bezárandó kórházak beszállítóinak tartozásait mérik föl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik