Belföld

USA: vízumkérdésben az EU nem egy tömb

Az Európai Uniónak lehet közös vízumpolitikája, de az Egyesült Államok soha nem fogja egy tömbként kezelni az EU-t a vízummentességi programjában - mondta el James Jay Carafano, az amerikai Heritage Alapítvány tudományos főmunkatársa sajtóértekezletén.

“Az EU-nak lehet közös vízumpolitikája, de az Egyesült Államok soha nem fogja egy blokként kezelni az Európai Uniót. Mindegyik EU-tagállammal kétoldalú megállapodásokat fog kötni, ahogy ezt az USA mindig is tette történelme során”

James Jay Carafano hangsúlyozta: nagy kihívás, hogy az unió új tagállamai minél hamarabb csatlakozhassanak a vízummentességi programhoz, de gyakorlatilag nulla annak az esélye, hogy az USA megállapodjon az EU-val az esetleges közös csatlakozásról. Az új tagországok az Egyesült Államok szövetségesei, így mindegyiküknek helye kell, hogy legyen a programban előbb, vagy utóbb – tette hozzá a konzervatív értékrendű alapítvány főmunkatársa.

Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke hétfőn Budapesten azt mondta: az EU folyamatosan tárgyal az Egyesült Államokkal arról, hogy valamennyi uniós tagország állampolgára vízummentességet kapjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik