Belföld

Felállt az ügynökbizottság

Felkérte az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság tagjait a miniszterelnök. A testület vezetője Kenedi János lesz, tagjait neves történészekből, kutatókból verbuválták.

Daróczi Dávid kormányszóvivő kifejtette: a testületet Kenedi János tudományos kutató vezeti, akit már a múlt héten felkért a miniszterelnök erre a feladatra.

A további tagok: Varga László történész, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián történész, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente történész, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán történész, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária történész, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, Reisz T. Csaba történész, az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.

Átvilágítják őket

A bizottság tagjai „C” típusú átvilágításon esnek át. A bizottságnak szeptember végéig kell elkészítenie jelentését, azután dönti el, hogy mennyi idő kell még munkája befejezéséhez. Daróczi Dávid a költségekről szólva kitért arra: a tagok havonta 368 ezer forintot és 25 ezer forint költségtérítést kapnak. Kérdésre válaszolva elmondta: a bizottság függetlenségét tagjai eddigi munkássága garantálja. Többen közülük már más ügyekben is vállaltak konfliktust a koalíciós pártokkal – tette hozzá.

A kormányszóvivő szerint nem pontosak a sajtóhírek arról, hogy vita volt a koalíciós pártok között a bizottság tagjairól. Arról volt egyeztetés, hogy Ungváry Krisztián és a Nemzetbiztonsági Hivatal között perek vannak folyamatban és „furcsán nézett volna ki”, ha a perben állók egyike vizsgálja a másikat – hangoztatta. Felhívta a figyelmet arra: a helyzet megoldása érdekében a felek ezeket az eljárásokat átmenetileg felfüggesztették.

A kutathatóságot javítanák

A független szakértői bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról iratokról, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok tevékenységéhez kapcsolódnak, és amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A bizottság feladata az is, hogy javaslatot tegyen arra, miképp javíthatók az állambiztonsági iratok kutathatóságának, illetve az adatokhoz való hozzáférés és az adatok nyilvánosságra hozatalának feltételei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik