Belföld

Hírességek is kiállnak a melegek jogaiért

Három nap alatt több mint nyolcszázan csatlakoztak a melegeket érő gyűlölet elleni tiltakozáshoz - közölték a kezdeményezés elindítói, ismert közéleti személyiségek, színészek, zenészek az MTI-vel pénteken.

A tiltakozás összekovácsolta a társadalom egészen különböző csoportjait: aláírók között éppúgy megtalálható középiskolás diák és egyetemi hallgató, mint fizikai munkás, vállalkozó, tanár, orvos és nyugdíjas – olvasható a közleményben. Az aláírók kedden kibocsátott kiáltványukban arra szólítottak fel: “emeljük fel a szavunkat a félelemkeltő, kirekesztő és erőszakos gondolatok, szavak és tettek ellen. Mondjunk nemet a bezárkózó maradiságra, a gyáva vaskalaposságra, és mondjunk igent a szabadságra és az elfogadásra”.

Sugár Bertalan popénekes az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az eddigi aláírók túlnyomórészt civilek, mivel az ő csatlakozásuk a kezdeményezők elsődleges célja. Az ismert emberek segítségét éppen az ő mozgósításukra kérték. Ez alapján írta – őrajta kívül – először alá a felhívást Alföldi Róbert, Bajor Imre, Cserhalmi György és Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Hujber Ferenc, Ónodi Eszter, Szirtes Ági, Xantus Barbara színművész, Harsányi Levente, Jáksó László és Vágó István műsorvezető, Mester Tamás rockzenész, Parti Nagy Lajos író, valamint Szurdi Miklós rendező.

A dokumentumban hangsúlyozták: nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egyesek azért vernek meg embereket az utcán, mert azok egy kisebbséghez tartoznak, és nem hagyhatjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara honlapja helyet adjon nyíltan a melegek ellen uszító cikknek.

Az MTI-hez eljuttatott, az eddig összegyűlt aláírásokat tartalmazó lista szerint ismert személyiségek közül – mások mellett – Bácskai Júlia pszichológus, Bródy János előadóművész, Forró Evelyn újságíró, Oroszlán Szonja színművész, Bitó László, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Spiró György, Závada Pál író, Selmeczi Tibor humorista, illetve Hódosán Róza szociológus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, valamint Vásárhelyi Mária társadalomkutató csatlakozott a felhíváshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik