Belföld

Még alakítana a gyógyszerspórolási rendeleten az OEP

Az orvosi kamara tiltakozik azon kormányrendelet ellen, amely szerint jövőre pénzbüntetéssel sújtható a háziorvos, ha betegének nem a legolcsóbb gyógyszert írja fel, mert nem térhet el a szakorvos által javasolt terápiától. Az OEP hajlandó korrigálni a rendszert – írja a Világgazdaság.

Fel kell lépni az orvosok gyógyszerfelírását szabályozó kormányrendelet ellen, amely szerint ha az orvos nem a legolcsóbb készítményt rendeli el a betegének, ha az átlagosnál több orvosságot ír föl, pénzbírsággal sújtható – jelentette ki egy háttérbeszélgetésen Kertay Aurél, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Ellenállásukat szakmai terápiás indokokkal és a gyakori gyógyszerárváltozással, valamint azzal magyarázza, hogy a háziorvos nem térhet el a rendelői vagy kórházi szakorvos által ajánlott terápiától. Azért is méltánytalan ez az eljárás, mert a felírt recept egy hónapig érvényes, sőt lehetőség van akár háromhavi adagot is felírni a betegnek, így az orvos számára kiszámíthatatlan, hogy pár hét múlva melyik lesz a legolcsóbb készítmény.

Az orvosok szankcionálása legkorábban 2008. január 1-jétől történhet meg – közölte Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályának a vezetője. A tervek szerint ez év második felében – az anyagi következmények életbelépése előtt – az orvosok indokolt kifogásait is figyelembe véve korrigálják a rendeletet. A főosztályvezető az egyik legfontosabb ilyen észrevételnek tartja, hogy a háziorvos nem térhet el a szakorvosi javaslatra történő gyógyszerrendeléstől, így nem ő a „hibás”, ha drágább szert rendel a betegének.

Az OEP azt javasolja, hogy e készítményeket vegyék ki a háziorvosok gyógyszerfelírásának értékeléséből, mert ezért ők nem szankcionálhatók. Azt is elfogadja a biztosító, hogy a büntetést ne a háziorvosi praxis bevételének százalékában maximálják, hanem a rendelt gyógyszerek tb-támogatási értékében állapítsák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik