Belföld

Szili: Horn olyan, mint Boross

Horn Gyula és Boross Péter politikai idol Magyarországon – mondta a Lánchíd rádiónak adott interjújában Szili Katalin. Az Országgyűléselnöke szerint az általa képviselt nemzetpolitikai koncepció nem ellentétes a kormányéval.

Magyarországon senki nem azonosulhat azzal a kijelentéssel, amelyet Mihail Gorbacsov tett a közelmúltban 1956-tal kapcsolatban – jelentette ki Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szombaton este a Lánchíd Rádiónak adott interjújában. A politikus elmondta: nem volt jelen a Horn Gyula 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen, ahol a kijelentés elhangzott, mert hivatalos úton külföldön járt, és az ünnepség előtt két nappal köszöntötte fel Horn Gyulát.

Szili Katalin úgy vélte, hogy Horn Gyula ma olyan “politikai idol” Magyarországon, mint Boross Péter, és ő mindkét volt kormányfőt tiszteli. “Bölcsességük, tapasztalatuk miatt oda kell figyelni a véleményükre” – mondta.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra: szó sincs arról, hogy a kormány politikájával szembe menne az a nemzetpolitikai koncepció, amely hamarosan a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma elé kerül. Szerinte az elgondolás a kormány fejlesztéspolitikájára épül és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának bizottságaiban – ahol tárgyaltak az anyagról – a kabinet képviselője is ott volt.

Szili Katalin beszélt arról is, hogy vannak olyan kérdések, például az esélyegyenlőség, a demográfia, amelyekben szükség lenne a parlamenti pártok megegyezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik