Belföld

Rendkívüli melegre készül a kormány

A nagy meleg miatt fokozott a készültség az illetékes szervek körében. A riasztás a meteorológiai intézettől indul.

Szombaton a sok napsütés mellett csak néha növekszik meg a felhőzet, és legfeljebb északkeleten lehet egy-egy zápor. Vasárnap derült, száraz időre van kilátás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31 és 36 fok között várható.

A kormány tájékoztatása szerint a nagy meleg miatt működésbe lép egy úgynevezett riasztási láncolat, az érintett szervek vezetői pedig felkészültek a rendkívüli helyzetre. A riasztási lánc az Országos Meteorológiai Szolgálattól indul, amely folyamatosan tájékoztatja az ÁNTSZ-t a várható időjárásról. Ez alapján rendeli el az országos tiszti főorvos a hőségriadót.

Az ÁNTSZ tartja a kapcsolatot a kórházakkal, a háziorvosokkal, a védőnői szolgálattal. Szükség esetén az ÁNTSZ értesíti az önkormányzatokat is, amelyek saját hatáskörben tehetnek intézkedéseket, például összehívhatják a védelmi bizottságokat.
A harmadfokú hőségriasztás elrendelése esetén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatja a lakosságot és segíti az önkormányzatokat a feladataik ellátásában. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által elrendelt tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényes, ezért még a kijelölt tűzrakó helyeket sem használhatják a kirándulók.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség is felkészült a hőségre: egész nyárra érvényes az a belső utasítás, amely szerint a felügyeletek fokozottan ellenőrzik a nagy meleg esetére előírt munkaügyi szabályok betartását. Így például azt, hogy a munkáltatók biztosítják-e 30 fok felett az óránként előírt pihenőidőt, vagy a napi minimum 1,5 liter hideg ivóvizet. A főfelügyelőség egyébként hétvégén is tart ügyeletet, így azoknak a munkakörülményeit is ellenőrzik, akik hétvégén is dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik