Belföld

Népszavazás: újra az Alkotmánybíróságnál a labda

Szeptemberben dönt az Alkotmánybíróság a hozzá beérkezett, a Fidesz-KDNP által indítványozott népszavazással kapcsolatban érkezett mintegy harminc kifogásról.

Harminc kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz (Ab) azok ellen a döntések ellen, amelyekkel az Országos Választási Bizottság hitelesítette a Fidesz-KDNP három – a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról szóló – népszavazási kezdeményezését – tájékoztatta az MTI-t az Ab sajtófőnöke.

Sereg András elmondta: az OVB június 25-én kelt, az aláírásgyűjtő ívek hitelesítéséről szóló három határozata ellen csütörtök délutánig lehetett kifogást benyújtani. Az Ab ezeket a kifogásokat augusztus végétől tárgyalja és várhatóan szeptemberben hozza meg döntéseit. Az Ab hétfőtől augusztus 20-ig ítélkezési szünetet tart. Ez idő alatt a főtitkárság folyamatosan fogadja az a testülethez benyújtott különböző indítványokat. Miután a beadvány megérkezik, a főtitkár apparátusa indítványelemzést végez, hogy az alkotmánybírák csak olyan ügyekkel foglalkozzanak, amelyek az Ab hatáskörébe tartoznak – mondta a sajtófőnök.

Nehéz félév volt

Sereg András kitért arra is, hogy a testülethez idén 820 indítvány érkezett. Ennyi beadványt tizenöt éve nem regisztráltak az Alkotmánybíróságon. Hozzátette: az alkotmánybírák előtt jelenleg 1472 ügy van. Az Ab az idén az év első felében 47 teljes ülést tartott, ezeken összesen 362 napirendi kérdést vitatott meg. Ez azt jelenti, hogy egy-egy teljes ülésen átlagosan nyolc indítványról tárgyaltak – indokolta a sajtófőnök azt, hogy a múlt év végéhez képest csökkent az ügyhátralék.

Az Ab teljes ülésén 2007-ben eddig 116 határozatot és 36 végzést fogadtak el, emellett a háromtagú tanácsok 55 határozatot és 31 végzést. További egy elnöki végzéssel együtt hat hónap alatt összesen 239 érdemi döntést hoztak az alkotmánybírák. Összehasonlításképpen a sajtófőnök megjegyezte: 2002-ben egy év alatt 947 indítvány érkezett és 287 döntés született az Ab-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik