Belföld

A Fidesz bocsánatkérésre szólítja fel a kormánypártokat

Fidesz bocsánatkérésre szólítja fel az MSZP-t és az SZDSZ-t, amiért törvénysértéssel vádolták meg a Fidesz politikusait a népszavazás kapcsán - mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója, szombati sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint Bordás Vilmosnak, az Országos Választási Bizottság fideszes tagjának nem csak joga, de kötelessége is volt tájékoztatni az őt delegáló pártot arról a beadványról, amelyben egy magánszemély a Fidesszel azonos témában, de ellentétes tartalommal kezdeményezett népszavazásokat a kórházprivatizáció, a gyógyszerforgalmazás és a termőföld ügyében. Mint mondta, amióta választási szervek léteznek, azóta a pártok delegáltjai tájékoztatják az őket küldőket, ami a választási eljárás alapelvéből, a nyilvánosságból következik.


A Fidesz jogi kabinetvezetője hozzátette: semmilyen jogsértés nem történt, hiszen a kormánypárti nyilatkozatokkal ellentétben a népszavazási kezdeményezés a választási eljárásról szóló törvény szerint közérdekű, nyilvános adat. Mint mondta, személyi adatokat sem hoztak nyilvánosságra, hiszen a Navracsics Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatott e-mailben kitakarták a kezdeményező nevét és lakcímét.


Répássy Róbert arra szólította fel az MSZP-t és az SZDSZ-t: kérjenek bocsánatot, amiért Mesterházy Attila szocialista és Gusztos Péter szabad demokrata politikusok törvénysértéssel, személyi adatok nyilvánosságra hozásával vádolták meg a Fideszt, illetve személyesen Navracsics Tibort. “Arról mi nem tehetünk, hogy a beadványozó felfedte magát egy kormány közeli kereskedelmi rádióban, és arra sem nekünk kell magyarázatot adni, hogy az egyik napilap egy nappal korábban értesült a magánszemély népszavazási kezdeményezéséről, mint a Fidesz” – tette hozzá Répássy Róbert.


A név kiszivárogtatásáról nem tud


A Fidesz frakcióigazgatója szerint a sajtótájékoztatón bemutatott e-mail nem csak nyilvános, de perdöntő bizonyíték is a Fidesz népszavazásairól szóló eljárásban, hiszen azon szerepel az érkezési időpont, ami azt támasztja alá, hogy a Fidesz kezdeményezései előbb érkeztek.


Arra a kérdésre, cáfolja-e, hogy a Fidesztől szivárgott ki a beadványozó neve a sajtóhoz, Répássy Róbert azt mondta: nem hallott még arról, hogy valaki ilyen állítást fogalmazott volna meg. Ugyanakkor leszögezte, egyértelmű, hogy a Fidesz személyi adatokat nem hozott nyilvánosságra, személyiségi jogot nem sértett.


A politikus arra is felszólította kormánypártokat, hogy tartózkodjanak az OVB által egyszer már hitelesített fideszes népszavazási kérdések akadályozásától. Szerinte ugyanis ezt teszik a kormánypártok, hol politikai pártként felvállalva, hol “strómanok mögé bújva” . Úgy vélte: a népszavazás hívei ezen a héten is győzelmet arattak a népszavazástól rettegő kormányon, mert az MSZP-nek nem sikerült megelőznie a Fidesz népszavazási kezdeményezéseit, a kudarc azonban újabb alaptalan vádaskodásra és hazugságokra indította kormánypártokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik