Belföld

Világbank: romlik a magyar kormányzás

A kormányzati teljesítmény romlását jelzi az elmúlt években Magyarországon a Világbank felmérése, amely 1996-2006 között évre lebontva próbálta számszerűsíteni a kormányzati munka minőségét és eredményét hat területen – írja a Világgazdaság.

A világszerte 212 ország és csatolt terület vezetését értékelő mutatókat a pénzintézet szakemberei 33 különböző forrás adatainak az összevetésével dolgozták ki, amelyek több tízezer, a közvéleményt tükröző megkérdezett, illetve több ezer szakértő véleményét tükrözik.

Magyarország esetében a leglátványosabban a politikai stabilitási mutató romlott az elmúlt években. 2003-ban az ország még több mint 80 pontot kapott a Világbank százas skáláján, ezen a területen a listán szereplők több mint 80 százalékát előzte meg. 2006-ra a magyar teljesítmény a 70 százalékos szint alá süllyedt – írja a lap.

A kormányzati hatékonyság 2002 óta folyamatosan romlik Magyarországon – derül ki a felmérésből, amely szerint ez a mutató öt év alatt a 80 százalék fölötti szintről 70 közelébe esett. Az elemzés kitér arra is, hogy a korrupció kordában tartásának mutatója 2006-ban 70 százalékon állt, ez a tízéves időszak mélypontja. A törvények uralmát értékelő kategóriában az aktuális – valamivel 70 százalék fölötti – állapot is rosszabb, mint 1996-ban.

Javulás egyetlen területen mutatható ki Magyarországon az elemzés szerint: a magánszféra fejlődését meghatározó szabályozások minősége 85 százalék körüli, igaz, az 1998-as – 90 százalékot közelítő – csúcstól még ez is elmarad.

A vizsgált országok összességét nézve a Világbank nem lát számottevő javulást a kormányzás minőségében. A térségből Szlovéniát, Csehországot és a balti államokat emeli ki, mint amelyek ma már több tényezőt tekintve is jobban teljesítenek például Olaszországnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik