Belföld

Az utcaseprőkön spórol Demszky

Demszky Gábor Brüsszelből csábította át Budapestre a Fővárosi Közterület-Fenntartó Rt. (FKF) új vezérigazgatóját. A szakember első feladata: úgy tisztítsa meg a várost, hogy az nem kerül pluszpénzbe.

Bielek Péter korábban az Európai Unió egyik főosztályát vezette, még korábban pedig az Antenna Hungária befektetői kapcsolataiért felelt. Demszky Gábor úgy mutatta be a szakembert, mint a „város gondnoka”, aki nemcsak a tisztaságért, de az utak és hidak kátyúzásáért és a síkosságmentesítéséért is felel. Bielek a nyolcadik kerületben tartott beszédében gyorsan finomította ezt az elvárást: mint mondta, a város tisztaságát nem azok határozzák meg, akik takarítják, hanem azok, akik szemetelnek.


Takarítás faltól falig

Az új főnök azonnal látványos munkához is látott. Faltól-falig takarítást indított a belváros 14 részén (itt található a részletes lista), nemcsak a turisták által látogatott kerületekben, hanem a belváros sűrűn lakott részein is. Egy-egy heti munka költsége 15 millió forint, de ennek csak az első heti részére van fedezet a cég kasszájában, a többit a vállalatnak magának kell kigazdálkodnia – minél hamarabb, hiszen a munkálatok már el is kezdődtek.

Demszky Gábor és a városüzemeltetésért felelős szocialista párti helyettese egybehangzóan állította: a cég átszervezésével az új vezetőnek meg kell találnia a 260 millió forintos munka további fedezetét.

Múlt és jövő

Demszky csupa zöld gondolatot adott útravalóként új beosztottjának. A szelektív hulladékgyűjtők megtöbbszörözését, a hulladékégetőből hő- és villamosenergia kinyerését ajánlotta, valamint hangsúlyozta: a pusztazámori hulladéklerakóban is meg kell oldani, hogy a termelődött biogáz elégetésével is áramot termeljenek.

Negyven éven át dolgozott a Fővárosi Közterület-Fenntartó Rt.-nél a cég korábbi vezérigazgatója, Hajdú György. A városvezetés meg volt vele elégedve, így nyugdíjazása után is a cég igazgatósági tagja marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik