Belföld

Szabadidős rendőrök üldözhetik a bliccelőket

Bár a BKV vezetőiben felmerült az ötlet, egyelőre nem kísérik rendőrök a társaság ellenőreit – írja a Népszabadság.

A fővárosi közlekedési társaság ezzel más nagyvárosok gyakorlatát követné: Miskolcon a rengeteg nem fizető utas kiszűrése érdekében rendőrök segítik a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) ellenőreinek munkáját. Jegyeket, bérleteket az ellenőr kér, személyi igazolványt viszont már a járőr.

A tapasztalatok szerint ugyanis a bliccelők pontosan tudják, hogy az ellenőrök nem hatósági személyek, így nem kötelezhetik a potyautasokat, hogy személyi okmányaikat átadják. Az MVK vezetői abban bíznak, hogy rendőri segédlettel mind több bliccelőn tudják behajtani a bírságot, valamint e szelíd ráhatással egyre több utazót vehetnek rá, hogy fizessenek a szolgáltatásért.

A BKV vezetői már megkezdték a tárgyalásokat a BRFK illetékeseivel, hogy megvizsgálják egy hasonló közös fellépés lehetőségét, a bevezetés konkrét időpontja azonban még kérdéses. Ha egyáltalán igénybe veszik a hatóság segítségét, az legkorábban ősztől képzelhető el. Bár kézenfekvő, hogy az ellenőrök szabadidős rendőr járőrökkel dolgoznának együtt, de akár a pénzügyőrség vagy a határőrség munkatársai is vállalkozhatnának e mellékes foglalkozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik