Belföld

Szakszerűtlen volt a rendőrség október 23-án

Alapvetően törvényesnek, de több elemében szakszerűtlennek ítélte a tavaly október 22-24-i rendőrségi fellépést a fővárosban a Papp Károly rendőr dandártábornok vezette vizsgálóbizottság, melynek jelentését pénteken tették közzé a rendőrség honlapján.

A tizenhat oldalas, a tavaly október 23-i események előzményeit és időrendjét részletesen felsoroló jelentés összegzésében az szerepel, hogy az állami rendezvényekre érkezett delegációk biztosítása példás volt, ugyanakkor a BRFK által készített biztosítási terv nem felelt meg a követelményeknek.

A Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésével kapcsolatban a jelentés azt emeli ki, hogy annak előkészítésében, tervezésében és a biztosítás végrehajtásában a BRFK nem járt el kellő körültekintéssel és gondossággal. Ugyancsak ezzel összefüggésben azt írja a jelentés, hogy október 23-án a délutáni órákban az Alkotmány utcában végrehajtott tömegoszlatással egy időben nem történt intézkedés a rendzavaró csoportok elszigetelésére a Deák tér -Andrássy út -József Attila utca kereszteződésében.

A rendőri állomány helyzetéről, felkészítéséről és felszerelésük állapotáról a jelentés azt állapítja meg, hogy a személyi állomány döntő többsége “a tartós és nagyfokú leterheltség ellenére is szakszerűen teljesítette feladatait”.

“A rendőri műveletben részt vevő személyi állomány nagyfokú leterheltsége és túlhajszoltsága és a létszámproblémák következtében a szolgálati csoportok váltására nem kerülhetett sor. Ezek együttesen hozzájárultak az ismertté vált egyéni “rendőri túlkapások” bekövetkezéséhez” – tartalmazza a bizottsági jelentés összegzése.

A 2006. október 23-i rendőri fellépést vizsgáló bizottság javaslatai között első helyen szerepel, hogy több rendőri szerv – így a Köztársasági Őrezred, a Rebisz és a BRFK- együttes, konkrét feladat-végrehajtásánál – a tervekben pontosan rögzíteni kell a vezetés, a parancsnoklás rendjét, illetve a rendőri művelet irányításában résztvevők jog- és hatáskörét.

Egy másik javaslat szerint a rendőri műveletek és a biztosítási feladatok előkészítése, tervezésénél a jogszabályokban és a belső normákban előírtakat teljes körűen be kell tartani.

“A gyülekezési jog hatálya alá tartozó bejelentéshez kötött rendezvények biztosítása esetén önálló biztosítási tervet kell készíteni. Kiemelt biztonsági kockázatú rendezvény biztosítása esetén a biztosítás parancsnoka mellé külön rendbiztost kell kijelölni” – olvasható a bizottság javaslatai között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik