Belföld

Startol a rendőrségi korrupcióellenes program

Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön ismerteti a rendőrség új etikai kódexének tartalmát. A Népszava forrásai szerint az alig három oldalas dokumentum tizenhárom pontban sűrítette össze mindazokat a követelményeket, amelyek elősegíthetik a rendőrség morális válságának felszámolását.

A lap úgy tudja, a dokumentumban olyan ajánlások szerepelnek, mint például a korrupció teljes elutasítása; az ajándékok, burkolt és nyílt befolyásolás távoltartása. A kódex állítólag kihangsúlyozza, hogy a rendőri erőszak csak jogszerűen és a szükséges mértékben alkalmazható. A Népszava értesülései szerint fontos szerepet kap a dokumentumban a bajtársiasság és az emberség, de külön pont foglalkozik az információ- és titokvédelemmel is. A kódex foglalkozik a rendőrök szolgálaton kívüli megjelenésével és viselkedésével, a magánéletben például kiegyensúlyozottságot várnak el a beosztottaktól.

A kódex kritikusai azt állítják: a bemutatandó dokumentumnak elsősorban (politikai) gesztusértéke van, gyakorlati haszna várhatóan nem túl sok lesz. A morális válság felszámolása ugyanis elsősorban a rendőri vezetők, így az állománnyal közvetlenül foglalkozó parancsnokokon múlik – írja az újság.

A Népszava úgy tudja, hogy Bencze József az etikai kódex bemutatásával egyidőben meghirdeti a korrupcióellenes átfogó programot is, amelyre már korábban is tett utalásokat. Várhatóan a Vám- és Pénzügyőrségnél sikerrel végigvitt programot fogják a rendőrségi szervezethez igazítani és végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik