Belföld

Horváth Ágnes: lassan indítják a kórházak az átalakulást

Az egészségügyi miniszter szerint a kórházak és az önkormányzatok egy része lassítja a reformot azzal, hogy az ágyszámcsökkenéssel párhuzamosan nem igazítja a létszámot a megváltozott struktúrához. Horváth Ágnes erről a Magyar ATV televízió vasárnapi Pont 7 című műsorában beszélt.

Májusig csak harminc kórház hajtotta végre a struktúraváltással szükségessé vált csoportos létszámleépítést – mondta, hozzátéve, hogy bár ez a szám azóta megnövekedett, még mindig nagyon lassan halad a folyamat. Ez is az oka annak, hogy bizonyos kórházak rossz anyagi helyzetben vannak – tette hozzá. A mobilitásprogram iránti csekély érdeklődés is ezzel magyarázható, mert “ha ezeket az embereket nem engedik el, nem tudnak jelentkezni a programra”.

Horváth Ágnes a kórházak eladósodásának másik fontos okaként jelölte meg, hogy a kórházak nem költöznek az esetenként több-tíz épületből álló intézményükből kevesebb épületbe, és a felesleges épületek fenntartása indokolatlanul terheli a kórház költségvetését. “Az intézmények 62 százaléka jobban jár az intézmények átalakításával”, de a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni kell – mondta.

A vasárnap a koalíciós pártok által aláírt megállapodás kiegészítésének egyik legfontosabb része az egészségügyi reform folytatása. Horváth Ágnes szerint sikerült a középutat megtalálni az MSZP és az SZDSZ reformelképzelései között. Fontos megoldandó feladat a járóbeteg-szakellátás javítása a kistelepüléseken – mondta. “A fehér foltokat kell betölteni” – tette hozzá. Százötven betöltetlen háziorvosi praxis van a kistelepüléseken. Ezek lefedésére többlettámogatást, szolgálati lakások biztosítását is adnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik