Belföld

550 gyógyszer olcsóbb lett

Mintegy 550 gyógyszer, jellemzően a vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek ára csökken 20-80 százalék közötti mértékben július 1-jével.

Az egészségügy átalakításnak eredményeképpen július elsejétől mintegy 550 gyógyszer ára olcsóbb, az eddigi 1500 termék mellett. Ez a társadalombiztosításnak több mint hétmilliárdos, a betegeknek további hárommilliárd forintnyi megtakarítást jelent – mondta el az árcsökkentés bejelentésekor Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az MTI vasárnapi információi szerint a csökkenés mértéke differenciált, így a legjelentősebb ármérséklődés 80 százalék, míg a legenyhébb 20 százalék körüli. Az is tudható, hogy a tarifa mérséklődése jellemzően a vérnyomáscsökkentő szereket és a fájdalomcsillapítókat érinti. A vérnyomáscsökkentők között van olyan gyógyszer, amely 80 százalékkal lett olcsóbb.

A mostani ármérséklődést megelőzően május 1-jén csökkent átlagosan 8,3 százalékkal 348 gyógyszer ára a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhetően. Ezek közül 70 gyógyszer ára több mint 10 százalékkal, 34 gyógyszeré több mint 20 százalékkal lett kevesebb. Ekkor a gyógyszerek között elsősorban gyomorsav-csökkentők, antidiabetikumok, vérnyomáscsökkentők, szívre ható gyógyszerek, antibiotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, antipszichotikumok és antidepresszánsok voltak.

Április 1-jén átlagosan 16 százalékkal csökkent több mint ezer gyógyszer ára, ami szintén az egészségügyi reform egyik eredménye – ezt akkor Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közölte.

Tavaly október 1-jével 13 támogatott gyógyszer ára csökkent, és 63 új generikus készítmény kerül be a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek körébe – közölte akkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-vel. Ugyanekkor közel ötszáz termék ára emelkedett, átlagosan 6 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik