Belföld

Gyurcsány: nem szerelemből vagyunk az SZDSZ-szel

A 172 küldött közül csak egy tartózkodott, amikor az MSZP választmánya szavazott a koalíciós megállapodáshoz tervezett mellékletről, amelyet vasárnap írnak alá - tudta meg az MTI a választmányi ülést követően.

Az MTI-nek nevük elhallgatása mellett nyilatkozó választmányi tagok elmondták, alapvetően nem volt vita a koalíciós szerződés mellékletének támogatásáról. Az ülésen felszólaló szocialista egészségpolitikusok ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy a megállapodásnak az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló része tulajdonképpen csak keretet ad, a részleteket majd a törvényalkotás során kell kidolgozni. Többen arra is figyelmeztettek, ebből még származhatnak viták az SZDSZ-szel.

A küldöttek alapvetően nem kritizálták a kormányt, a miniszterelnököt és a koalíciós partnert sem. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök kifejezetten erős, hatásos beszédet tartott, amit az MTI-nek többen az őszödi beszéd érzelmi felfokozottságához hasonlítottak.

A távirati iroda úgy tudja, a miniszterelnök a kisebbik koalíciós partnerről szólva beszédében azt mondta: a liberális párt racionális politikát folytat, melynek célja, hogy markánsan megkülönböztesse magát az MSZP-től és megerősítse szavazóbázisát. Úgy fogalmazott, “nem szerelemből” működik együtt a két koalíciós partner.

Választmányi tagok az MTI-nek azt is elmondták, hogy az ülésen felszólalt Szili Katalin házelnök is, aki arról beszélt, hogy a kormánynak nagyobb szociális érzékenységgel kellene politizálnia, és nagyobb figyelmet kellene fordítania a szociális kérdésekre.

A Magyar Hírlap szombaton, a választmány ülésének napján közölt terjedelmes interjút a házelnökkel, aki kifejtette, hogy az elmúlt időben a szocialista parlamenti képviselők olyan jelzéseket kaptak választókörzetükből, hogy muszáj változtatni, és az egyeztetések hiányosságai miatt “a döntési alternatívákat azok is idegenül fogadták, akiknek meg kellett volna szavazniuk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik