Belföld

Csizmár Gábor beszélt a legtöbbet a parlamentben

Ékes József fideszes képviselő szólalt fel a legtöbbször a parlament tavaszi és nyári rendkívüli ülésszakán, de a legtöbbet Csizmár Gábor (MSZP) beszélt - derül ki az Országgyűlés adataiból.

A legtöbbet felszólalók listáján Ékes József 107 alkalommal áll az első helyen, őt egyel kevesebbel követi Pettkó András (MDF). A harmadik helyet Gőgös Zoltán (MSZP) foglalja el, kerek száz felszólással. A legtöbbet viszont Csizmár Gábor szocialista képviselő beszélt az Országgyűlésben, összesen majdnem nyolc órát, ezután Ékes József következik 6 óra 48 perccel, majd Gőgös Zoltán és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök következik nagyjából hat-hat órányi felszólással. A leghosszabb felszólalás az elmúlt fél évben a kormányfőé volt.

A miniszterelnök több mint 40 percig beszélt a kormány első évét értékelő vitanap expozéjában, de majdnem fél órás volt az őszödi beszédről szóló vitanapon elhangzott felszólalása is. Ezen kívül hatszor szólalt fel húsz percben napirend előtt.

Ha a ciklus első évét összesítjük, akkor majdnem 17 órával a miniszterelnök beszélt a legtöbbet az Országgyűlésben. Míg tavaly decemberben a legtöbbet beszélők tízes listáján három miniszter – az egészségügyi, a gazdasági és a pénzügyi tárca vezetője – szerepelt, most csak Veres János került be ebbe e körbe. Megjelentek viszont a tízes listán az államtitkárok: az első helyen álló munkaügyi mellett a földművelésügyi és az oktatási tárca államtitkára is.

A frakcióvezetők közül továbbra is Herényi Károly (MDF) beszélt a legtöbbet. Az MDF-es képviselők egyébként is nagyon aktívak: a legtöbbet beszélők tízes listáján hárman is rajta vannak. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető harmadannyit, Navracsics Tibor a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője pedig nagyjából feleannyit beszélt, mint az első félévben. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a parlament második félévében nyolccal kevesebb ülés volt, mint az elsőben.

A tavaszi és a nyári ülésszakon 58 képviselő egyáltalán nem szólalt fel, többségük szocialista. Hallgatott többek között – csakúgy, mint ősszel – Horn Gyula (MSZP), Horn Gábor (SZDSZ), Juhász Ferenc (MSZP), Matolcsy György (Fidesz) és Deutsch-Für Tamás (Fidesz). A parlament internetes adataiból az derül ki, hogy a tavaszi és a nyári rendkívüli ülésszakon egyáltalán nem kért szót többek között Orbán Viktor (Fidesz), Kósa Lajos (Fidesz) és Kövér László (Fidesz).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik