Belföld

A Fidesz visszaállamosítaná az egészségügyi kasszát

Amennyiben a Fidesz kormányra kerül, visszaállamosítja az egészségbiztosítás pénzalapját - jelentette ki Mikola István pénteken.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere ezt annak kapcsán mondta, hogy egyes hírek szerint a magánbiztosítók kétharmados törvényben szeretnék garantáltatni a biztosítási reformot, mert félnek attól, egy esetleges politikai fordulat után elveszítik a pozíciójukat.

“Ettől nem kell félniük, erre biztosan számíthatnak, mert ha politikai fordulat lesz, azonnal vissza fogjuk csinálni a privatizációt, újra államosítani fogjuk az egészségbiztosítás pénzalapját, mert nem tűrhető, hogy apáink, nagyapáink befizetései, anélkül, hogy őket megkérdeznék, magánkézbe kerüljenek” – jelentette ki Mikola István, aki szerint semmi esély nincs egy ilyen kétharmados törvény elfogadására.

A fideszes politikus szerint úgy tűnik, még nincs meg a koalíciós megállapodás az egészségügy terén, hiszen a regionális biztosítók irányítását és a jövőbeli többségi tulajdont az SZDSZ a magánbiztosítóknak szánja, “az MSZP viszont ezt nem akarja”.

Mikola István úgy vélte, ha az SZDSZ elképzelése teljesül és a magánbiztosítók megkapják a menedzsmentet és a többségi tulajdont a regionális szervezetekben, akkor a biztosítási rendszer teljes privatizációja történne meg. A képviselő a kormányoldal elképzeléseit vázoló öt oldalas dokumentumot “inci-finci” anyagnak nevezte, és elképesztőnek tartotta, hogy öt oldalban írnak le egy ilyen nagy átalakítást.

A szakpolitikus szerint a Fidesz több-biztosítós rendszer elleni mozgósításának már van eredménye, hiszen több egészségügyi és civil szervezet pénteken felhívást adott ki, amelyben arra szólítják fel az embereket, védjék meg OEP-et, ne hagyják, hogy a közösségi vagyon magánkézbe kerüljön. A felhívást aláírók a tiltakozás minden lehetséges demokratikus formáját, így a tömegmozgósítást is javasolják, valamint azt, hogy az emberek támogassák az egészségüggyel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseket – olvasta fel a felhívást Mikola István, aki szerint a napokban újabb szervezetek fognak asztalhoz ülni, és újabb tiltakozásokat fogalmaznak meg.

Mikola István az egynapos sebészet kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy nem jó, ha a kormány ezt kellő szakmai áttekintés nélkül, parttalanul engedi. Szerinte az egynapos ellátásokat a legjobb intézeteknek és a legjobb szakembereknek kell csinálni, most azonban úgy tűnik, hogy magán kft-k tömege, ismeretlen kis intézmények végeznek majd ilyen beavatkozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik