Belföld

A csődök száma szinte megszűnt az első félévben

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere az elveszített választások óta csődről, összeomlásról, káoszról beszél, ezzel szemben a független szakértők adatai szerint mindössze egyetlen csődeljárás indult az elmúlt fél évben, és a felszámolási eljárások száma is sokkal lassabban növekszik - mondta Daróczi Dávid pénteken az MTI-nek.

A kormányszóvivő felidézte, hogy a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség adati szerint a csődök száma szinte teljesen megszűnt az idén az első félévben az előző évhez képest. A Creditreform adatai szerint összesen egy új eljárást indítottak ebben az időszakban, a felszámolási és végelszámolási eljárások száma azonban emelkedett.

Az összes eljárás száma több mint 12 százalékkal volt magasabb 2006 I. félévéhez képest. A felszámolások száma 300 új esettel, 9 százalékkal emelkedett, a 250-nel emelkedő végelszámolások pedig 19 százalékkal bővültek.

Figyelemre méltónak nevezi a Creditreform, hogy a felszámolási eljárások számának növekedése abszolút értékben csökkent. Hozzáteszik azonban, hogy a végelszámolási eljárások jelentősen nőttek, és mivel ez az eljárástípus nagy arányban fordul át felszámolásba, így várhatóan a felszámolási eljárások száma is nőni fog.

Daróczi Dávid ennek kapcsán az MTI-nek azt mondta: az adatok alapján látható, hogy Varga Mihály szavaira, aki folyamatosan csődről, összeomlásról és káoszról beszél, rácáfol az élet.

“A tények tehát azt mutatják, hogy a Fidesz szakpolitikusai ma egyre kevésbé ügyelnek a szakmai hírnevükre, helyette inkább a pártérdekeket szolgálják. Sajnálatos, hogy ezt az utat választották, mert ezzel nem az ország építéséhez járulnak hozzá, csak a politikai lövészárkokat mélyítik” – hangoztatta a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik