Belföld

Szonda Ipsos: továbbra is Fidesz-előny

Az MSZP-vel szembeni több mint kétszeres Fidesz-előny mostanra ugyan szűkült, de továbbra is az ellenzék tartja a vezető pozíciót. Az időseket leszámítva továbbra is minden társadalmi rétegben őrzi első helyét a Fidesz - derül ki a Népszabadság szerdai számában közzétett Szonda Ipsos felmérésből.

Áprilisi mélypontjáról araszolgat felfelé az MSZP, jelenleg 18 százaléknyi, nagyjából 1,5 millió támogatója van. A Fidesz a tavaszi csúcspontról lassacskán lefelé csúszik: most 32 százalékos, 2,6 milliós tábora van. A Fidesz-MSZP arány már második hónapja 58-29 százalék.


A parlament kisebb pártjainak támogatottsága még ennyit sem változott: az MDF-et a népesség 4 százalékának erőteljes rokonszenve kíséri, míg az SZDSZ feleekkora támogatottságot élvez. A pártoktól távolságot tartók csoportjának mérete is több hónapja állandó, 40 százalékot ér el. Több ez, mint akár négy, akár nyolc évvel ezelőtt, a ciklusok hasonló időszakában (akkoriban 32, illetve 34 százalék volt).

A pártpreferenciáról készült felmérés szerint az emberek felének a közéleti kérdések iránti érdeklődése nem éri el a közepes szintet. A választópolgároknak mindössze ötödére jellemző a differenciált politikai gondolkodás, ugyanis ennyien nevezték meg egyszerre első és második kedvenc pártjukat, valamint a negatívan értékelteket. Az emberek háromtizede egyáltalán nem helyezi el magát a politikai erőtérben, a gondolataik között nem jelennek meg sem támogatásra érdemesített, sem elutasítást kiváltó pártok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik