Belföld

Orbán: Gyurcsány ideggyengesége evidens

Az új többség első fontos győzelmeként értékelte az Országos Választási Bizottság népszavazásokat hitelesítő döntését Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.

Ez a döntés nemcsak a demokrácia győzelme, nemcsak a Fidesz és a KDNP győzelme, hanem az elmúlt egy évben kialakult új többség első fontos győzelme is – mondta Orbán Viktor. A pártelnök azt várja a népszavazástól, hogy az embereknek visszaadja a saját jövőjükről szóló értelmes vita lehetőségét, ezért több mint népszavazás.


Arra a kérdésre, hogy kiegészítenék-e a hat kérdést egy hetedikkel, a több-biztosítós rendszer ügyében Orbán Viktor azt mondta: van ilyen kérdés az Alkotmánybíróság, illetve az OVB előtt, ha az jó kérdés, és megfelel az alkotmányosság előírásainak, akkor nem látja okát, hogy miért ne egyesíthetnék a kérdéseket. Hozzátette: ez most még nagyon messze van, egyelőre annak örülnek, hogy a hat kérdésben sikerült egyértelmű helyzetet teremteni.

Arra a felvetésre, hogy mit jelent Mikola István korábbi kijelentése, miszerint ellenállásra szólít fel a Fidesz, ha a kormány bevezeti a több-biztosítós modellt, Orbán Viktor azt mondta: elsősorban azt kell ezen érteni, hogy a népszavazáson és a kérdésekről szóló vitában való részvételre biztatnak mindenkit, mert ez az ellenállás legjobb formája.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mennyire tartja elfogadható politikai stílusnak a miniszterelnök „ideggyengeségéről” szóló fideszes nyilatkozatokat, azt mondta: meglepődött a vitán, mert azt hitte, hogy ez evidens, közkeletű dolog. „Meg vagyok lepődve, hogy erről ilyen nagy polémia alakult ki, több esetben maga az érintett is nyilatkozott problémákról” – tette hozzá a pártelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik