Belföld

Átadták a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi osztályát

„Az építkező egészségügyet kell a középpontba állítani a mindennapokban költeni akaró egészségügy helyett" – közölte Gyurcsány Ferenc a részleg ünnepélyes átadásakor. A kormányfő a Heim Pál Gyermekkórházban tapasztalható minőséget szeretné látni az ország összes kórházában.

Ünnepélyes keretek között átadták a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi osztályát kedden Budapesten; a gyermekek által fűzött szalagot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester vágta át.

A gyermek sürgősségi osztály a hét minden napján, éjjel-nappal fogadja az ellátásra szoruló betegeket. Az osztályon lehetőség nyílik az akut, életveszélyes állapotok stabilizálására, kisebb sebészeti beavatkozások elvégzésére. Az osztályon kialakított fekvőbeteg-részleg alkalmas arra is, hogy párórás szakellátást végezzenek, amely után a gyermek hazamehet.

Heim Pál Kórházat mindenhova

A kormányfő köszöntőjében úgy fogalmazott: az egészségügyben végbemenő változásokat a jövő befektetéseként kell kezelni, és így nagyon komolyan kell venni. Mint mondta, őrizni és óvni kell a rendelkezésre álló forrásokat, és nem szabad a perc, a pillanat, az aznap fontosságát előtérbe helyezni.



Átadták a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi osztályát 1

Kórterem a Heim Pál Gyermekkórház átadott új sürgõsségi betegellátó osztályán. (fotó: MTI)


Az egészségbiztosítás átalakításáról és a vitáról úgy fogalmazott: megemeli a kalapját azok előtt, akik a kialakuló rendszer minden elemét ismerik. „Elég sok hitvita van” még a kérdésben – tette hozzá. Hangsúlyozta: a kormány azt szeretné, hogy valódi biztosító lenne és egységes nemzeti társadalombiztosítás, és ezen belül lennének olyan szereplők, akik azért dolgoznak, hogy a betegeknek jó legyen. „Erős társadalombiztosítás, versengő pénztárakkal, a betegeket képviselő erős intézményrendszerrel” – összegezte a kormányfő a rendszer lényegét.

A miniszterelnök a gyermek sürgősségi osztály átadásakor azt mondta, ez a beruházás és fejlesztés példa lehet sokak számára, mert a Heim Pál Gyermekkórházban tapasztalható minőséget szeretné látni az ország összes kórházában.

24 milliót adott a főváros

Demszky Gábor főpolgármester az avatáson elmondta: a beruházáshoz a kórház az egészségügyi tárca pályázatán 145 millió forintot nyert, amelyet a Fővárosi Önkormányzat 24 millió, a Magyar Fejlesztési Bank 35 millió forinttal egészített ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik