Belföld

Sólyomhoz fordulnak a tanárok

Előzetes normakontrollt kér a köztársasági elnöktől a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közalkalmazotti törvény módosítása miatt – jelentette be Kerpen Gábor, a testület elnöke.

A szakszervezet kifogásai között szerepel többek között, hogy kizárólag a közszférában a kötelező három hónapos próbaidő bevezetése sérti az alkotmányban rögzített megkülönböztetés tilalmát.

Nem tartják elfogadhatónak a gyakornoki rendszer munkavállalók érdekeit sértő bevezetését sem. Kerpen Gábor azt mondta, hogy a hároméves kötelező gyakornoki idő alatt a munkavállaló munkajogi helyzete bizonytalan, s fegyelmi nélkül, akár rendkívüli eljárással elbocsátható.

Ellentmondást látott a közoktatási és közalkalmazotti törvény között is. Előbbi azt rögzíti, hogy a pedagógust legalább egy, de maximum öt évig határozott időben kell foglalkoztatni, míg a közalkalmazotti törvény kötelezően határozatlan időről beszél.

Az érdekvédő a közoktatási törvény előző nap elfogadott módosításáról szólva hangsúlyozta, hogy továbbra sem tűnik el teljesen a pedagógusok számára elrendelhető ingyenmunka lehetősége. Kerpen Gábor közölte: ha valaki a kötelező óráit az egyéni, szabadidős vagy tanórán kívüli foglalkozások beszámításával tudja csak teljesíteni, akkor ebből heti két órát a törvény szerint nem lehet kifizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik