Belföld

Az MSZP felveszi a kesztyűt

Az MSZP áll a népszavazás elébe, és arra készül, hogy az emberek meg fogják érteni érveit – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

„Egy törvényes népszavazási kezdeményezésnek mi állunk elébe: felvesszük a kesztyűt, lefolytatjuk a vitát” – fogalmazott a kormánypárti politikus a parlamenti évadot záró sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva. A költségvetési törvényt az érvényes jogszabályok alapján fogják elkészíteni – tette hozzá.

Azt mindenki tudja, hogy az egészségügy vagy az oktatás annyiba kerül, amennyibe. Nem láttam még amerikai Róbert bácsit, aki azt mondta, hogy idehoz 30 milliárd forintot a vizitdíj kiváltására, vagy minden egyetemet és főiskolát megajándékoz a tandíjbevételnek megfelelő összeggel – hangoztatta a politikus. Ha pedig így van, akkor csak költségvetési technikákról lehet szó, hogy melyik megoldás az igazságosabb az egészségügy vagy az oktatás finanszírozásában.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a tandíj és a vizitdíj esetében az emberek tökéletesen értik azt, hogy ez a forrás ott marad helyben, „ezt nem begyűjtjük”, ebből lehet fejleszteni a háziorvosi rendelőt, a hallgatóknak ebből ösztöndíjuk lesz. Ha a népszavazás eredményes lesz, akkor a Fidesz feltételezése szerint valaki, nem az amerikai nagybácsi, hanem az állami költségvetés pótolni fogja a kieső bevételeket. És akkor mi lesz az államháztartási hiánnyal? – kérdezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik