Belföld

Fizet az MDF a kizárt képviselőinek

Fejenként kétmillió forint kártérítést ítélt a bíróság az MDF-ből 2004-ben kizárt képviselőnek. Ezenkívül az ellenzéki pártnak bocsánatot kell kérnie – közölte a Fidesz frakciója.Az MDF a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

A Fővárosi Ítélőtábla fellebbezési tárgyalásán jogerős döntés született. Herényi Károly – az MDF Országos Választmányának utólagos jóváhagyásával – valótlanul jelentette be, hogy az öt képviselő frakciótagsága kizárás jogcímén megszűnt – állapította meg a bíróság.

Ezzel megsértették a képviselők személyiségi jogait, amiért fejenként kétmillió forint eszmei kártérítésre, valamint kamat és perköltség megfizetésére kötelezték az alperes MDF-et. Ezen túl a pártnak saját költségén országos sajtótájékoztatót kell összehívnia, ahol ismertetnie kell az MDF-et és Herényi Károlyt elmarasztaló bírósági ítéletet, valamint bocsánatot kell kérnie a kizárt képviselőktől.

Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót 2004 szeptemberében zárták ki az MDF-ből, ezzel frakciótagságuk is megszűnt. Herényi Károly akkori közleménye szerint „az MDF országos választmánya által meghatározott irányvonaltól való eltérés miatt zárt ki öt képviselőt a parlamenti frakcióból”.

Az írásba foglalt ítélet kézhezvételét követően a Magyar Demokrata Fórum a Legfelsőbb Bírósághoz fordul felülvizsgálati kérelemmel – írta közleményében a legkisebb ellenzéki párt. Mint írták, a másodfokú ítélet sem győzte meg őket arról, hogy az Országgyűlés közjogi döntésével megerősített frakcióvezetői bejelentés perelhető lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik