Belföld

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Molotov-koktél-gyáros

A fiatalembert még a nemzeti ünnepet megelőzően, március 13-án fogta el a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatallal együttműködve.

Közveszélyokozás előkészülete miatt nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a 19 éves fiatalembert, aki Molotov-koktélok készítéséhez szükséges anyagokat szerzett be, és az ebből készített eszközöket rendőrök ellen használta volna március 15-én.


A vádlott az eljárás során nem ismerte el bűnösségét, ugyanakkor azt elmondta, hogy Molotov-koktélokat akart gyártani, és azokat akkor használta volna március 15-én, ha álláspontja szerint a rendőrök jogellenes módon lépnek fel a tüntetőkkel szemben.
A bíró indoklásában kifejtette: álláspontja szerint a vádlott cselekménye előkészület, mivel a jogszabály szerint annak számít az eszközök beszerzése, illetve átalakítása. Így a vádlott azzal, hogy palackokat gyűjtött, és parafadugókat faragott megfelelő méretűre, már elkövette az előkészületet.


Kitért arra is, hogy az eddig kifogástalan életvitelű fiatalember esetében nem látta indokoltnak a bíróság a letöltendő szabadságvesztést az egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegető bűncselekmény miatt.


A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a védelem téves jogi minősítés miatt nyújtott be fellebbezést, így a per várhatóan a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik