Belföld

Búcsút intünk a MiG–29-eseknek

Végleg kivonja a hadrendből a Magyar Honvédség a tulajdonában lévő MiG–29 típusú vadászrepülőgépeket – közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter Moszkvában.

A magyar miniszter elmondta azt is, hogy Oroszországnak üzletet ajánlanak: a hadrendből kivont repülőgépekért cserébe azt szeretnék, ha az orosz gyártó elvégezné a Magyar Honvédség helikoptereinek karbantartását és felújítását, és szó lehetne újabb orosz helikopterek vásárlásáról is.

Szekeres, aki kedden az orosz parlament, az Állami Duma és a felsőház, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságainak vezetőivel és tagjaival tárgyal, a találkozó előtt jelentette be újságíróknak, hogy miután a Magyar Honvédség az év végéig megkapja a megrendelt tizennégy svéd Gripen katonai repülőgépből az utolsót is, megszületett a döntés: 2009-ben a tulajdonában lévő valamennyi MiG–29 típusú vadászrepülőgépet kivonja a hadrendből.

„Számunkra kedvező lenne, ha ezekért a repülőgépekért cserébe az orosz szállító felújítaná a Magyar Honvédség tulajdonában lévő MI–8, MI–17 és MI–24 típusú harci és szállító helikoptereket, illetve beszámítaná orosz helikopterek esetleges vásárlásánál” – mondta a miniszter. Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy az új helikopterek vásárlása a magyar közbeszerzési törvények előírásainak megfelelően fog történni, de nyilvánvalóan jó lenne, ha a Magyar Honvédség helikopterei egy gyártótól származnának. A miniszter hozzátette, hogy a gyártóval való egyetértésben Magyarország eladhatja más országoknak is a hadrendből kivont MiG-29-eseket.

Magyarország a vele szemben fennálló orosz államadósság fejében 1993 szeptembere és novembere között 22 darab együléses és 6 darab kétüléses MiG–29 típusú vadászrepülőgépet kapott Oroszországtól – mondta el Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese a távirati irodának. Ezekből a gépekből azóta kettő lezuhant, a többinek is már csak egy része teljesít szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik