Belföld

Ab: lehet népszavazás a több biztosítós modellről

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta Országos Választási Bizottság döntését, így az OEP állami tulajdonban maradására vonatkozóan lehet népszavazást tartani.

Sereg András, az Alkotmánybíróság (Ab) szóvivője elmondta: a kérdést az OVB április 18-án hitelesítette, de a határozatot két indítványozó megtámadta. Az Ab döntése szerint az aláírásgyűjtő íven megfogalmazott kérdés nem sérti sem a választópolgári egyértelműség, sem a jogalkotói egyértelműség követelményét. A testület azt is megállapította, hogy az OVB által hitelesített kérdés és a költségvetési törvény között közvetlen tartalmi összefüggés nem állapítható meg.

Az OVB-hez egy házaspár nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán a következő kérdés szerepelt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt gazdasági társasággá történő alakítását követően ne lehessen privatizálni, hanem maradjon állami tulajdonban?”

Az alkotmánybírák egyhangúlag meghozott határozatukban kitértek arra is, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés tartalma alkotmányi rendelkezést nem érint, így az eredményes népszavazásból az Országgyűlésnek nem keletkezik olyan jogalkotási kötelezettsége, amely csak az alkotmány módosításával teljesíthető. A testület álláspontja szerint a kérdés nem irányul burkolt alkotmánymódosításra sem.

A Fidesz egyébként erre a döntésre várt, a FigyelőNet úgy tudja, hogy a párt hat kérdése mellett ezt is megszavazatnák az emberekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik