Belföld

Megkapták kinevezésüket az új miniszterek

Sólyom László köztársasági elnök átadta Kiss Péternek, Szilvásy Györgynek, Lamperth Mónikának, Bajnai Gordonnak és Draskovics Tibornak a miniszteri, valamint Iváncsik Imrének és Vadai Ágnesnek az államtitkári kinevezését.

A kinevezések átadásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. A miniszteri és államtitkári kinevezések július elsejével lépnek hatályba. Vadai Ágnes az államfő előtt letette államtitkári esküjét, majd aláírta az esküokmányt. Az államtitkárok az alkotmány szerint a köztársasági elnök előtt teszik le esküjüket.

Az öt új miniszter közül kettő, Bajnai Gordon és Draskovics Tibor az Országgyűlés záróülésén esküszik fel. A másik három tárcavezetőnek azonban nem kell megismételnie a procedúrát, hiszen mind Kiss Péter, mind Lamperth Mónika, mind pedig Szilvásy György eddig is miniszteri rangban volt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök június 15-én jelentette be, hogy átalakítja kormánya összetételét. Kormányzati források szerint a kormányátalakítás egyik célja az volt, hogy a miniszterelnök megerősítse a kormányzás politikai hátterét, és a végrehajtás-szervezés, illetve az igazgatás hatékonyabban működjön. Ez utóbbi lesz Draskovics Tibor feladata, aki lényegében „egyszemélyes tárcaközi közigazgatási államtitkárként” dolgozik majd.

A szintén július 1-jével felálló kormánykabinet készíti elő a kormány számára az átfogó, stratégiai kérdésekben a javasolt álláspontot, és előzetesen konzultál a kormánypárti frakciókkal, azok vezetőivel. A kormánykabinetnek Kiss Péter, a társadalompolitikai kabinet vezetője, Veres János, a gazdasági kabinet vezetője, Szilvásy György, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője, valamint a két pártelnök, Kóka János, az SZDSZ és Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a tagja. Létrejön egy új testület is az Államreform Bizottság bázisán: a politikai stratégiai testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik