Belföld

Letette az esküt Bajnai és Draskovics

Két új miniszter, Bajnai Gordon és Draskovics Tibor tette le az Országgyűlés előtt esküjét a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon.

Letette az esküt az önkormányzati és területfejlesztési miniszteri posztra jelölt Bajnai Gordon, valamint a közigazgatási reform végrehajtását irányító tárca nélküli miniszteri tisztségre kinevezett Draskovics Tibor.

Kiss Péter kancelláriaminiszter, Lamperth Mónika szociális miniszter és Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szintén átvette kinevezését, ám nekik nem kellett felesküdniük, mivel eddig is miniszteri rangban voltak.


Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár már délelőtt, kinevezése átvételét követően letette az esküt az államfő előtt. Szilvásy György leendő államtitkárának, Iváncsik Imrének nem kellett átesnie ezen a procedúrán, mivel ő eddig is ezt a posztot töltötte be, éppen a Honvédelmi Minisztériumban.


Gyurcsány Ferenc június 15-én több tárcát érintő kormányátalakítást jelentett be: a Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki a továbbiakban tárca nélküli miniszterként irányítja majd a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszter, Kiss Péter helyett, Lamperth Mónika jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz. Az ő helyére Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos kerül, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát. Tárca nélküli miniszter lesz Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke, aki a közigazgatási végrehajtás irányításáért felel.


Nem ez az első miniszterváltás azonban a második gyurcsány-kormányban. 2007. április 4-én lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Őt egy szűk hónapos interregnum alatt Kóka János helyettesítette, majd egykori államtitkárát, Horváth Ágnest nevezték ki helyére.

Fodor Gábor 2007. május 7-én váltotta Persányi Miklós körnezetvédelmi minisztert, alig egy hónapra rá pedig a rendőrbotrányok miatt a rendészeti miniszter, Petrétei József volt kénytelen lemondani, aki a teljes rendőri vezetéssel együtt távozott. 2007. június 1-én lépett hivatalába utódja, Takács Albert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik