Belföld

Újraírják a koalíciós szerződést

Az SZDSZ kezdeményezésére újratárgyalják vasárnap a koalíciós szerződést a kormánypártok. Már tizenkilenc pontosra duzzadt a lista, amely az SZDSZ koalícióban maradásának feltételeit tartalmazza. A kritikus pont az egészségügy – írja a Népszabadság.

A szabad demokraták június elején 10 ponttal kezdtek, amit a kormányátalakítás hevében további hét üggyel bővítették. Az MSZP azonban a parlamentben hétfőn leszavazott több – a liberálisokkal már egyeztetett javaslatot, ezért újabb két “fegyelmező” tétellel állt elő a kisebbik kormánypárt. Így a vasárnapi egyeztetésen már 19 ügyben kellene dűlőre jutniuk a koalíciós partnereknek. A Népszabadság úgy tudja, hogy a tizenkilenc egy híján meg is lesz. Csak az egészségbiztosítási rendszer finanszírozásának átalakításában nem találnak közös nevezőt.

A vasárnapi koalíciós egyeztetésre mindkét párt felvonultatja nehéztüzérségét: a szocialisták Kiss Pétert, Lendvai Ildikó frakcióvezetőt, Veres János pénzügyminisztert, illetve Hiller Istvánt, az oktatási tárca vezetőjét ültetik a tárgyalóasztalhoz. A liberális csapat összetétele: Horn Gábor koalíciós államtitkár, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter (a tárcáját érintő kérdéseknél), Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke, Magyar Bálint ügyvivő és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter. A prímet a két pártelnök, Gyurcsány Ferenc és Kóka János viszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik