Belföld

A Fidesz támogatja az európai szerződést

Amennyiben a kormányközi konferencia jóváhagyja a reformszerződést, illetve az EU csúcstalálkozón megszületett politikai megállapodásokat, akkor a Fidesz a parlamentben támogatni fogja a dokumentum ratifikációját - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt szombaton Budapesten.

A fideszs politikus reméli, hogy a dokumentumot még az ősszel elfogadhatja a parlament. A Fidesz elkötelezett egy erős Európa létrejötte mellett. Úgy vélte, az erős Európa megszületése számára a legkomolyabb kihívást az úgynevezett “kétsebességes vagy több sebességes Európa” gondolat jelentette.

Németh Zsolt hozzátette: a reformszereződés azért jelentős, mert megteremti a kibővült és egységes Európa működési feltételeit. Magyarország számára különös fontos, hogy számos alapelvet sikerült az alkotmányos szerződésből megőrizni, és némely pontokon “tollal is dolgoztak” a csúcstalálkozó résztvevői. Ez azt jelenti, hogy előrelépés történt az alkotmányos szerződéshez képest – közölte Németh Zsolt.

A politikus kiemelte a kisebbségi jogokat, hiszen – mint mondta -, az utolsó munkaváltozatból kikerült a kisebbségi jogokra történő hivatkozás. Németh Zsolt leszögezte: “több mint szükséges volt”, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt csúcstalálkozóján “meghúzta a vészcsengőt”.

Úgy vélte, ez a kisebbségi jogi klauzula azért is nagyon fontos, mert erre épülhet majd rá az európai kisebbségvédelmi rendszer. Ez a magyar külpolitika számára fontos prioritást képez az Európa politikába – tette hozzá. Második fontos elemként említette Németh Zsolt, hogy a közös európai energia politikára vonatkozó megállapodás is megszületett, sőt új elemként egyfajta szolidaritási klauzulának a megalkotására is sor került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik