Belföld

Lendvai: nem az MSZP miatt csúszik az ombudsmanszavazás

Nem az MSZP kezdeményezte, hogy ősszel szavazzon az Országgyűlés Szabó Máté ombudsmanjelöltről – jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

„Más frakciók érezték úgy, hogy a jelölt tudósként ugyan jeles személyiség, viszont nem jogtudósok előtt kevésbé ismert a személyisége” – fogalmazott a szocialista politikus. Hozzátette: más frakciók éppen ezért azt kérték, hogy kapjanak több időt, amire kétségkívül az MSZP rábólintott.

„Ha a Fidesz-frakciónak időre van szüksége, még mindig ez a jobb, mintha a tájékozatlanság akadályozná a választást” – mondta. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az MSZP kész volt a hétfői döntésre, mint mondta, még akkor is, ha egy előzetes konzultáció hiányában mindenkinek nehezebb tájékozódnia.

Szili Katalin házelnök a házbizottság csütörtöki budapesti ülését követően jelentette be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem hétfőn, hanem csak ősszel szavaz az Országgyűlés Szabó Máté ombudsmanjelöltről. Az Országgyűlés elnöke azzal indokolta a házbizottság döntését, hogy a frakciók többségi véleménye szerint hosszabb megfontolásra és több ismeretre van szükség a jelölttel kapcsolatban.

Sólyom László köztársasági elnök csalódott, és sajnálja, hogy csak ősszel szavaz az Országgyűlés jelöltjéről – mondta el a távirati irodának az államfő sajtófőnöke a döntés bejelentése után. Hozzátette: Sólyom László azért állított ilyen gyorsan újabb jelöltet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának posztjára, hogy lehetőséget teremtsen a nyári szünet előtti választásra annak érdekében, hogy egy fontos alkotmányos intézmény ne maradjon hónapokig betöltetlen. A parlamenti pártok közül az SZDSZ aggályosnak tartotta a házbizottság döntését.

„Az SZDSZ is osztja a parlamenti frakciók aggályait Sólyom László köztársasági elnök jelölési eljárásával kapcsolatban, ezzel együtt a párt súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a Fidesz kezdeményezése nyomán előálló helyzetben hónapokig betöltetlen lesz az ombudsmani hivatal” – fogalmazott a párt frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz frakcióigazgatója válaszában hangsúlyozta: a Fidesz nem osztja az aggályokat, mert az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a poszt betöltéséig az adatvédelmi biztos helyettesíti.

Sólyom László kedden közölte a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, hogy Szabó Máté jogász-politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politológiai Intézetének igazgatóját jelöli ombudsmannak. Az államfő előző jelöltjét, Majtényi Lászlót nem szavazta meg az Országgyűlés. A köztársasági elnök Sándor-palotában tett bejelentését követően a parlamenti frakciók képviseletében Lendvai Ildikó (MSZP) közölte: hétfőig alakítják ki álláspontjukat a jelölttel kapcsolatban; akkor azt mondta, nincs akadálya annak, hogy még aznap a parlament elé kerüljön a jelölés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik