Belföld

Sólyom aggályosnak tartja Horn kitüntetését

Ötvenhatos tevékenysége miatt aggályosnak tartja Sólyom László Horn Gyula kitüntetését, de még megvárja az Alkotmánybíróság kitüntetésekre vonatkozó döntését – mondta lapunknak az államfő sajtófőnöke. Gyurcsány 75.születésnapja alkalmából tüntetné ki a volt miniszterelnököt.

Úgy tűnik, idén sem kaphat kitüntetést Horn Gyula, pedig már a második miniszterelnök adná neki a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Medgyessy Péter javaslatát Mádl Ferenc hiúsította meg, Gyurcsány ötletét pedig Sólyom László utasíthatja vissza. Gyurcsány Ferenc ugyanis csütörtökön levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

„A köztársasági elnök Horn Gyula kitüntetésének ügyében megvárja az Alkotmánybíróságnak a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését, amit maga Sólyom László kért tavaly márciusban” – közölte lapunkkal Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke. Emlékezetes, hogy Sólyom László azután kérte az Ab segítségét, miután a március 15-i kitüntetésekre több olyan személyt is előterjesztettek, akiknek a jutalmazását kifogásolta. Sajtóinformációk szerint egyébként még az Ab nyári szünete előtt meghozzák a döntést az ügyben.

A sajtófőnök szerint egyébként ’56-os múltja miatt aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését Sólyom. Wéber példaként hozta fel Horn a Die Welt német lapnak adott nyilatkozatát. Horn akkor azt mondta: „’56-ban a pufajkás osztagban a törvényes rendet védtem” .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik