Belföld

A bizottság többsége támogatta Szilvásyt

A miniszterjelölt kinevezését a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti többsége támogatta, nemmel szavaztak a fideszes és KDNP-s képviselők, Boross Péter (MDF) pedig tartózkodott.

A polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt legfontosabb feladatának azt tartja, hogy biztosítsa: a szolgálatok a törvényes rendelkezéseknek megfelelően, politikai befolyástól mentesen működjenek. Szilvásy György erről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt beszélt, keddi meghallgatásán.


Az ülés elején Boross Péter (MDF) nem szavazta meg a napirendet. Közölte: azért nem tartja indokoltnak a meghallgatást, mert Szilvásy György ugyanazt a feladatot látja majd el tárca nélküli miniszterként, mint korábban kancelláriaminiszterként.


Összehangolt működést


Simicskó István (KDNP), a testület elnöke arra volt kíváncsi, mit kíván Szilvásy György megváltoztatni a korábbi tevékenységéhez képest, hogyan akarja javítani a szolgálatok megítélését. Szilvásy György kijelentette: a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok eddig is törvényesen működtek. Mint mondta, legfontosabb feladata, hogy biztosítsa: a szolgálatok a törvényes rendelkezéseknek megfelelően, politikai befolyástól mentesen működjenek.



A bizottság többsége támogatta Szilvásyt 1

Szilvásy György a bizottsági meghallgatáson. (fotó: MTI)


Szerinte ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan működhessen, biztosítani kell a szervezeti, személyi és finanszírozási feltételeket. Szükségesnek tartotta, hogy a jövőben összehangoltabban működjenek a kormányzati szervek, ennek érdekében Szilvásy György erősítené a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központot és hatékonyabbá tenné az információ-áramlást a szervezet és a rendőrség, a határőrség, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) között.


Korszerűsítés és átalakítás


Szilvásy György közölte: az elmúlt egy év tapasztalatai arra indítják őt és a kormányt, hogy korszerűsítsék a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezetét, hogy a változó kihívásokra a szervezet képes legyen azonnali válaszokat adni. Mint elhangzott, Szilvásy felkérte az Állami Számvevőszéket, hogy a jelenleg folyó átvilágítás során külön tekintsék át a katonai és polgári szolgálatok összevonásának kérdését.


A miniszterjelölt az NBH új vezetőjének kinevezése előtt is tájékoztatni fogja a Nemzetbiztonsági Bizottságot terveiről. Hozzátette: a kinevezés nem lehet elhamarkodott. A miniszter-jelölt egy kérdésre válaszolva elmondta: egyetértés van a kormánypártok és az ellenzék között abban, hogy indokolt a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágítás rendszerének átalakítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik