Belföld

Három évet kapott Lendvai volt kampányfőnöke

Három év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen Lendvai Ildikó egykori kampányfőnökét, Csonka Gábort. A férfit egy hangfelvétel buktatta le, amelyből kiderült: ötmillió forint kenőpénzt vett át két építési vállalkozótól.

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap jogerősen helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését, amely három év börtönbüntetésre, félmillió forint pénzbírságra, négy év közügyektől való eltiltásra és hatmillió forintos vagyonelkobzásra ítélte Csonka Gábort, aki korábban Lendvai Ildikó frakcióvezető kampányfőnöke, illetve Kovács László egykori pártelnök titkára is volt – írja a Magyar Nemzet. Mivel az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, ezért Lendvai Ildikó korábbi bizalmasa hamarosan bevonulhat a börtönbe.

Csonkát vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt marasztalták el. A vádirat szerint ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában két építési vállalkozótól, akiknek azt ígérte: közbenjárásával a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. kifizeti ötvenmillió forintos jogos követelésüket. A pénz átadásakor a vádirat és egy hangfelvétel tanúsága szerint Csonka azt mondta, az összeget Kékesi Tibor szocialista képviselőnek továbbítja. Kékesi viszont egy korábbi tárgyaláson tagadta, hogy ismerné az ügy elsőrendű vádlottját, és azt állította, visszaéltek a nevével.

A büntetőügynek a két említett építési vállalkozó is vádlottja lett, mivel először nem a hatósággal tudatták a bűncselekményt, hanem a Magyar Nemzetben hozták azt nyilvánosságra, és csak ezután tettek feljelentést. Apát és fiát társtettesként kezelte a bíróság, őket az elkövetett vesztegetés miatt az elsőfokú bíróság hat, illetve kilenc hónapos börtönbüntetésre ítélte, de annak végrehajtását két évre felfüggesztette. A Fővárosi Ítélőtábla tegnap az ő büntetésüket is helybenhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik