Belföld

Elfogták Fenyő gyilkosát

Egy szerb börtönben találták meg azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint meggyilkolta Fenyő Jánost. A Nemzeti Nyomozó Iroda vezetői ezért csütörtökön Szerbiába utaznak, hogy a feltételezett merénylő DNS-mintáit összehasonlítsák a helyszínen rögzített mintákkal. Az információt az NNI igazgatóhelyettese megerősítette.

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese a Magyar Televízió szerdai Az Este című műsorában elmondta: ő megy csütörtökön a szerb határra, hogy a szomszédos országban dolgozó kollégákkal a rendszeres határtalálkozók keretében egyebek között a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottjáról is egyeztessenek.

Petőfi Attila arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy mit tartalmaz a szerb rendőrök “tarsolya”. Jelezte: négy kérdés kerül terítékre. Hozzáfűzte: ellentmondó hírek érkeztek a Szerbiában elfogott férfi személyéről, aki a gyanú szerint 1998-ban Budapesten meggyilkolta a Vico vállalatcsoport vezetőjét, Fenyő Jánost. Bizonyosság azonban csütörtökre várható, és ezt a magyar szervek megosztják a közvéleménnyel.

Lehetséges az “albán szál”

Az NNI igazgatóhelyettese elmondta: magyar szervek három személlyel kapcsolatban kértek jogsegélykérelmet a szerb hatóságoktól, de nem tudja, hogy holnap hány embert kapnak meg a határon. Mint ahogy arról sincs tudomása: hány személyt fogtak el a szerb hatóságok azok közül, akik kiadatását a magyar szervek kérték.

Mint Petőfi Attila elmondta az “albán szál” egyelőre csak valószínűsíthető, de bizonyosságról még nem lehet beszélni. Végezetül elmondta: bízik benne, hogy tárgyi bizonyítékokat is kapnak a szerb nyomozószervektől, de hogy mit, ez a holnapi találkozón dől el.

A két országot érintő jogi, közigazgatási ügyekben szerepet játszó belgrádi magyar főkonzulátus illetékese szerint az elmúlt időszakban történtek lépések a Fenyő-gyilkosság miatt indult nyomozással kapcsolatban, ám hogy azok hoztak-e konkrét eredményt, s milyet, arról nincs tudomása.


Egyszer már lezárták


1998. február 11-én este fél 6 körül Budapesten, a Margit utcában Fenyő János Mercedese mellett egy személyautó fékezett le, az autóból egy húsz év körüli férfi ugrott ki, és egy hangtompítós géppisztolyból tüzet nyitott a Vico Rt. elnök-vezérigazgatójára. A merénylőt szállító autó elhajtott, a bérgyilkos gyalog menekült el a helyszínről, a rendőrök később a sapkáját és a kabátját megtalálták.


Az Országos Rendőr-főkapitányság 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást az ügyben, a döntést akkor azzal indokolták, hogy nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna.

Évek óta tudják a gyilkos nevét

Három éve azonban ismét elrendelték a nyomozást, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz. A Nemzeti Nyomozó Iroda a 32 éves szerb állampolgárságú, albán Sefedini Gzimet gyanúsította, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. A Magyar Nemzet márciusban úgy értesült, hogy a férfi olyan elzárt, „törvényen kívüli” területen él, ahová még a rendőrök sem mernek belépni.

Az NNI előbb az ENSZ, majd a szerb hatóság segítségét kérte, hogy szerezzenek DNS-azonosításra alkalmas mintát a férfitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik