Belföld

Semjén nem ért egyet saját párttársával

Bár a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) erkölcsileg nem tartja elfogadhatónak Bajnai Gordont kinevezését az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, a párt országgyűlési képviselője kedden az önkormányzati bizottságban támogatta a jelölt kinevezését.

Az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága keddi budapesti ülésén 17 igen és 12 tartózkodó szavazat mellett támogatta Bajnai Gordon kinevezését önkormányzati és területfejlesztési miniszternek. Igennel szavazott Nógrádi László, a KDNP országgyűlési képviselője is annak ellenére, hogy a KDNP frakcióvezetője, Semjén Zsolt keddi közleményében úgy foglalt állást: a képviselőcsoport mind erkölcsileg, mind szakmailag alkalmatlannak tartja Bajnai Gordont az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetésére.

“Nógrádi László képviselő mai, bizottsági támogató szavazata nem tükrözi a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának álláspontját” – írta közleményében Semjén Zsolt. Nógárdi László az MTI érdeklődésére kedden elmondta, hogy három dolog miatt támogatta Bajnai Gordon kinevezését.

Egyrészt azon az állásponton volt, hogy minden jelöltnek meg kell adni a lehetőséget a bizonyításra; másrészt Lamperth Mónika, most távozó miniszter “csapás” volt az önkormányzatoknak, így e szavazással is ki kívánta fejezni a személycsere fontosságát. Harmadik okként Nógárdi László azt mondta: ésszerűbbnek gondolja, hogy az EU pénzek az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumon belül vannak, így a tárca első emberét az Országgyűlésben is lehet kérdezni, számon lehet kérni a pénzek felhasználásáról.

Nógrádi László közölte: frakción belül nem számít szankcióra azért, mert a párt álláspontjával szemben szavazott. Mint mondta, természetesen a KDNP frakción belül is van frakciófegyelem az előre egyeztetett kérdésekben. Ám ebben az esetben nem volt előzetesen kialakított álláspont – hangsúlyozta, majd hozzátette: a KDNP demokratikus párt, ahol tiszteletben tartják az egyéni véleményeket.

Halász Zsuzsa, a párt szóvivője az MTI-nek azt mondta: annak, hogy Nógárdi László másként szavazott, mint ami a párt álláspontja, nem lesz semmiféle következménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik