Belföld

Hova lett az SZDSZ-modell?

Már csak két koncepció - a miniszterelnök kompromiszszumos, valamint a most megszűnő Államreform Bizottság javaslata - versenyez a biztosítói modellváltásról szóló koalíciós vitában – értesült a Népszabadság.

Formailag ugyan még nem esett ki a koalíciós egyeztetéseken az SZDSZ úgynevezett vegyes biztosítási modellje, de gyakorlatilag már csak két javaslatról tárgyalnak az érintettek. A lap szerint az SZDSZ-ben már körvonalazódik is a lehetséges kompromisszum, de ennek a lehetőségét nem a miniszterelnök, hanem az Államreform Bizottság (ÁRB) eddig nyilvánosságra nem került tervezetében látják.

Ez utóbbi, éppúgy, mint Gyurcsány Ferenc kormányfő elképzelése, 51-49 százalékos arányban osztaná meg az állam és a magánszféra között a piacot, ám mindezt eltérő módszerekkel, és intézményekkel valósítaná meg. Az ÁBR-javaslat öt országos szolgáltatásszervezőt engedne a piacra. Az öt gazdasági társaságként működő, de 51 százalékos államú részesedésű cégben körülbelül 10 milliárd forintért jutna kisebbségi tulajdonhoz a befektető.

Ezt a pénzt – a javaslat alapján – az ellátás fejlesztésére kellene fordítaniuk a piacra lépőknek. Az öt országos biztosítónak első pillanattól kezdve versenyeznie kellene az ügyfelekért, azaz: a területén élő járulékfizető nem lehetne automatikusan a tagja, szemben azzal, ami a kormányfő javaslatában áll. Az ÁBR ugyanakkor az öt biztosító mellé már nem engedne újabb szereplőket belépni a piacra.

Az egészségügyi szolgáltatóknak áraikkal, a szolgáltatásaik színvonalával kellene versenyezniük a biztosítók szerződéseiért. E koncepció gyengéje, hogy az állami többségű biztosító jogszerűen aligha engedheti meg magának a szabad szerződéskötési jogot. Viszont számolnak azzal, hogy egy második lépésben az állami tulajdonrész értékesíthető lenne a már jelen lévő magánbiztosítóknak.

Horn Gábor szabad demokrata politikus, koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár azt mondta: az SZDSZ még nem döntött arról, hogy a finanszírozási reformkoncepciók közül melyiket támogassák. A választást eldöntő kérdés, hogy melyik bizonyul a leginkább versenyközpontúnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik