Belföld

Cser Ágnes feljelentette az egészségügyi minisztert

A Fővárosi Főügyészség egy pontban elutasította, két másik pontban pedig a Központi Kerületi Bírósághoz, illetve az V-XIII. kerületi ügyészséghez utalta Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnökének Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ellen tett büntetőfeljelentését.

Cser Ágnes május 25-én jelentette be, hogy feljelentést tesz Horváth Ágnes ellen. A legfőbb ügyésznek, Kovács Tamásnak címzett beadványában a szakszervezeti elnök elfogadhatatlannak tartja, hogy az egészségügyi miniszter az Országgyűlés és a nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tegyen, hogy Magyarországon a betegek ötödét félrekezelik, ezért halálukat orvosok és egészségügyi dolgozók okozzák. Felidézte: a miniszter arról is beszélt, hogy a biztosítók olyan kórházakban nem vásárolnak majd szolgáltatást betegeiknek, ahol “potenciálisan megölik” a pácienseket.

Az EDDSZ elnöke valótlannak nevezte a miniszter kijelentéseit és bejelentette: a feljelentésben több bűncselekmény elkövetésével is vádolják az egészségügyi minisztert. Az egyik a hamis vád, miután olyat állít az ágazat munkavállalóiról, hogy a betegek ötödét félrekezelik. Ezen kívül a rágalmazás minősített esetét róják fel neki, mert nagy nyilvánosság előtt “legyilkosozza” azokat az embereket, akik a kórházakban dolgoznak.

Hamis statisztikai adatszolgáltatás vétségét is elkövette a miniszter, mivel az a szakmai elemzés amire hivatkozott, nem a Magyarországon kezelt összes betegre vonatkozik, hanem csak töredékükre – tette hozzá. Cser Ágnes elmondta, a feljelentés hamis vád bűncselekmény elkövetésére vonatkozó pontját elutasította a Fővárosi Főügyészség, míg az egészségügyi miniszternek felrótt rágalmazás esete magánvádas eljárásként folytatódik a Budapesti Központi Kerületi Bíróságon, a hamis statisztikai adatszolgáltatással kapcsolatos pont pedig az V-XIII. kerületi ügyészségre került. Úgy fogalmazott, “én örülök a döntésnek, mert ez azt jelenti, hogy folytatódik a büntetőeljárás”.

A főügyészség szerint az egészségügyi miniszter kijelentése nem tartalmazza, hogy név szerint ki és milyen konkrét foglalkozási szabályokat sértett meg, ki és konkrétan milyen magatartással követte ezt el – fejtette ki a szakszervezeti elnök, miért utasították el a hamis vádra vonatkozó pontot. Amennyiben egy ágazat minisztere azt nyilatkozza, hogy megölik a betegeket a kórházakban, akkor minden magyar kórházról ez a véleménye, minden magyar egészségügyi munkavállaló az ő szemében potenciálisan gyilkos, tehát azonosítható azon elkövetők, azon munkavállalók köre, akikre a kijelentés vonatkozott – érvelt az EDDSZ elnöke hozzáfűzve, hogy az elutasított ponton még nyolc napig gondolkodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik