Belföld

Megnevezték az új főrendőröket

Tóth Gábort nevezte meg a BRFK, Papp Károlyt pedig a REBISZ vezetői posztjára az új országos rendőrfőkapitány. Takács Albert rendészeti miniszter mindkét jelöltet elfogadja, így június 15-én nevezhetik ki őket. A fővárosi önkormányzat a jövő hét folyamán hallgatja meg és véleményezi a jelölteket.

Bencze József országos rendőrfőkapitány Tóth Gábor dandártábornokot, a budapesti rendőrfőkapitány eddigi bűnügyi helyettesét jelölte budapesti rendőrfőkapitánynak, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat élére pedig Papp Károlyt, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság eddigi vezetőjét. Takács Albert rendészeti miniszter mind a két jelölést elfogadta.


Az ORFK vezetője Tóth Gáborról elmondta, úgy ítéli meg, hogy szakmailag felkészült, széles körű elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, aki ismeri a BRFK-t. Emlékeztetett rá: a rendőrségi törvény alapján a kinevezés előtt be kell szerezni a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának előzetes véleményét.


Tóth Gábor megköszönte a bizalmat, és kijelentette: szakmaiságra, törvényességre és tisztességre alapuló budapesti rendőrséget szeretne, amely nyitott és érzékeny a fővárosi emberek gondjaira. Hangsúlyozta, hogy fontos elnyerni a polgárok bizalmát, bátorítani, támogatni őket, hogy a rendőrséggel együtt tegyenek életük minőségének javításáért. “Azért fogok dolgozni, hogy Budapest biztonsága érték és mérték legyen” – jelentette ki.



Megnevezték az új főrendőröket 1

Tóth Gábor budapesti rendõrfõkapitány (Fotó: MTI)


Június 15-én nevezik ki őket

A Rebisz parancsnokának Papp Károlyt, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét javasolta Bencze József, akit szakmailag felkészült, gazdag elméleti tudással, a különböző szolgálati ágakban pedig széles gyakorlati tapasztalattal rendelkezőként mutatott be. Mint mondta, Papp Károly nagy közbiztonsági tapasztalattal, kiemelkedő csapaterős szakmai tudással rendelkező vezető, aki részt vett a 2006. október 23-ai események kivizsgálásában.

Papp Károly beszédében kijelentette: bízik abban, hogy munkatársaival együtt meg tud felelni a követelményeknek. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette: mindkét javaslatát Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter elfogadta. Hozzátette: mind Tóth Gábor mind Papp Károly kinevezésére előreláthatóan június 15-én kerül sor.

Megjegyezte: a Tóth Gábor kinevezésével megüresedő főkapitány-helyettesi poszt betöltéséről később döntenek. Felidézte azt is, hogy kedden indoklás nélkül visszavonták Tóth Lászlónak, a budapesti főkapitány közbiztonsági helyettesének megbízását is. A poszt betöltéséről Bencze József később dönt.

A főváros hétfőn és szerdán hallgatja meg őket


A fővárosi önkormányzat hatáskörileg illetékes testülete hétfőn rendkívüli ülésen hallgatja meg Tóth Gábort, a BRFK új vezető-jelöltjét. Demszky Gábor korábban egyébként úgy nyilatkozott, támogatja Tóth Gábor kinevezését.


Az önkormányzat városrendészeti bizottságának jövő szerdai soros ülésén elköszön a testülettől a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (REBISZ) korábbi parancsnoka, Dobozi József dandártábornok. Ő az új országos főkapitány tanácsadójaként dolgozik a jövőben.



Megnevezték az új főrendőröket 2

Papp Károly, a REBISZ új parancsnoka (Fotó: MTI)


Tóth nem volt meglepetés


Tóth Gábor neve korábban már több sajtóorgánumban is az esélyesek között szerepelt, Papp Károly viszont kis meglepetésre adott okot: korábban többen Nagy-Juhák István VII. kerületi rendőrkapitányt várták befutónak a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoki posztjára.


Gyurcsány egy nap alatt rúgta ki az elődöket


Azt követően került sor az új rendőri vezetők kinevezésére, hogy az elmúlt hónapokban sorozatosak voltak a testülettel kapcsolatos botrányok. Mint kiderült, a móri bankrablásban használt fegyvereket egy rendőr szolgáltatta, pár nappal azelőtt derült ki, hogy Borsodban tucatnyi autópálya-rendőrt kellett letartóztatni korrupció miatt, majd a Széna téri bankrablásnál helyszínelő rendőrről derült ki, hogy megdézsmálta a váltságdíjat. Az utolsó csepp a pohárban azonban az volt, amikor egy 21 éves nő azzal vádolt meg öt fővárosi rendőrt, hogy igazoltatás során megerőszakolta.


Így amikor májusk 20-án Petrétei József rendészeti miniszter ismét benyújtotta a lemondását (az őszi zavargások során, az MTV-székház ostromát követően egyszer már megtette ezt), a kormányfő elfogadta a felmondást. Gyurcsány Ferenc még aznap felmentette tisztéből – május 31-i hatállyal – az őszi zavargások miatt sok kritikát kapott Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, valamint Dobozi Józsefet, a REBISZ vezetőjét is.


Fidesz: az új vezetők alkalmatlanok


„Gyurcsány Ferenc eddigi rendészeti és rendőrségi személyi döntéseit kudarctörténetként lehet minősíteni, ugyanis olyan vezetőket nevezett ki a rendőrség élére, akik alkalmatlanok a rendőrség morális megújítására” – emelte ki csampa Zsolt fideszes képviselő. A most kinevezett rendészeti miniszter ombudsmanként „falazott” a kormánynak az őszi jogsértések ügyében, az új országos rendőrfőkapitány pedig erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hozott korábban – mondta.


A Takács Albert rendészeti miniszter felelőssége, hogy kit jelöl a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat új vezetőinek – közölte Dávid Ibolya. Az ellenzéki párt szerint a rendészeti miniszter vállalja esetleges szakmai, politikai, emberi hibáikért a felelősséget. Az MDF Tóth Gábort és Papp Károlyt munkája alapján fogja minősíteni, azonban elvárja tőlük a politikamentes, határozott irányítást, a szakmai alapon születő döntéseket, és a rendőrség tekintélyének visszaállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik