Belföld

Az MDF nem tartja hatalmon a Gyurcsány-kormányt

Az MDF nem fogja hatalmon tartani a Gyurcsány-kormányt akkor sem, ha szakad a koalíció - mondta Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese egy hétfői lapinformációra reagálva.

Ha az SZDSZ esetleg kilépne a koalícióból, az MDF akkor sem vállal semmilyen szerepet a kormány életben tartásában, se kívülről, se belülről – mondta a politikus. „Nem érdekünk, hogy baloldali kormánya legyen Magyarországnak. Mi a Gyurcsány-kormánynak az ellenfelei vagyunk, abban vagyunk érdekeltek, hogy leváltsuk, legkésőbb 2010-ben. Semmiképpen nem vagyunk abban érdekeltek, hogy életben tartsuk” – hangsúlyozta Hock Zoltán.

A Népszabadság hétfői számában azt írta a párt név nélkül nyilatkozó politikusaira hivatkozva: „a Magyar Demokrata Fórum semmiképpen sem lépne koalícióra az MSZP-vel, de ha esetleg az SZDSZ felmondaná a partnerséget, az MDF adott esetben kész lenne kívülről, vagyis ellenzékből támogatni a Gyurcsány-kormányt. Ez azt jelentené, hogy azokat az intézkedéseket szavaznák meg, amelyek az MDF céljainak, programjának megfelel”. Kizártnak nevezte, hogy az MDF támogatná a szeptemberi költségvetés elfogadását, hiszen – mint fogalmazott – az nyílt koalíciót jelentene.

Az ellenzéki pártvezető szerint a jelenlegi “cirkusznak” az a lényege, hogy az SZDSZ növelje zsarolási potenciáját, az MSZP pedig ki szeretne hátrálni a biztosítási rendszer átalakítása elől, „mert rájött, a több biztosítós rendszer zsákutca”. A feszültség azonban nem vezet majd szakadáshoz – vélekedett az MDF elnökhelyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik